L’hivern sense nevades fa baixar la venda de forfets nòrdics el 27%

Les estacions de fons fan un balanç dolent d’un curs en que tan sols augmenten els escolars

Dos aficionats en una estació d'esquí de fons

Dos aficionats en una estació d'esquí de fons / TOT NORDIC

Miquel Spa

Miquel Spa

Les estacions d’esquí nòrdic han fet un balanç dolent de la temporada i han fixat el descens en el número de forfets venut en el 27% respecte la temporada passada i del 25% respecte l’anterior a la pandèmia. La causa principal d’aquest descens d’aficionats a les pistes ha estat la manca de precipitacions en un sector que, a diferència de l’esquí alpí, no compta amb canons de neu artificial.

Així, segons el balanç de Tot Nòrdic, l’ens que agrupa totes les estacions de fons del Pirineu català, el número total de forfets venuts la temporada 2022-2023 ha estat de 49.441. En aquesta xifa s’hi incloem forfets d’esquí, raquetes i un percentatge menor d’altres activitats com ara skijoring, esquí de muntanya o trineus. Amb aquestes xifres, «hem de dir que no ha estat una bona temporada», tal com han apuntat des de l’ens. «La temporada va engegar molt tard i va tancar de manera molt precipitada. No es va poder fer el Pont de la Puríssima ni tampoc es van poder obrir circuits per Nadal i Reis. La primera nevada no va arribar fins a mitjans de gener, els dies 14 i 15, i totes les estacions van obrir el cap de setmana del 21 i 22 de gener. El 22 de febrer va arribar una bona nevada general, a totes les estacions, amb la il·lusió que es podria fer un bon final de temporada però, malauradament, la gran pujada de temperatures va fer que les estacions donessin per finalitzada la temporada, tant per esquí com per raquetes el 16 de març», segons han detallat els portaveus de Tot Nòrdic.

Analitzades les dades al detall, en relació amb la temporada anterior, l’esquí nòrdic ha registrat un descens de totes les tipologies de visitants excepte en la categoria de grups escolars, que ha augmenta el 5%. Pel que fa al forfet de temporada, el gran pal de paller del sector perquè agrupa els aficionats consolidats, ha presentat un descens del 12%. Amb tot, es van vendre 1.357 forfets de temporada, lluny dels menys de mil de la dècada anterior. Pel que fa al forfet de raquetes, una activitat lligada al turisme familiar més ocasional, el descens ha estat del 38% i, la baixada més acusada es troba en el forfet d’esquí de dia, amb el 51% menys d’usuaris.