Bellver rep 1,6 milions per posar plaques solars als edificis públics

Una subvenció de l’Estat dona impuls a un projecte de sostenibilitat local per generar energia

El subdelegat de l’Estat, José Crespín, amb Laia Serra | DELEGACIÓ ESTAT

El subdelegat de l’Estat, José Crespín, amb Laia Serra | DELEGACIÓ ESTAT / Miquel spa. Bellver de cerdanya

Miquel Spa

Miquel Spa

El Govern de l’Estat ha atorgat a l’Ajuntament de Bellver una subvenció d’1,6 milions d’euros per tal de portar a terme un projecte d’abastament energètic sostenible amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a edificis públics.

Per conèixer detalladament el projecte, el subdelegat del Govern a les comarques de Lleida, José Crespín, va visitar Bellver la setmana passada i el va analitzar amb l’alcaldessa, Laia Serra. Es tracta d’un projecte d’eficiència energètica del municipi que, amb l’ajuda d’1,6 milions, ha entrat al Programa DUS 5000. Aquesta línia de subvencions es destina a inversions a «projectes singulars locals d’energia neta adreçades a municipis de repte demogràfic en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del Govern d’Espanya», segons han remarcat des de la delegació del Govern estatal.

El Programa DUS 5000 el gestiona el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE), i s’adreça a municipis de fins a 5.000 habitants. Amb aquesta subvenció, el consistori de Bellver de Cerdanya procedirà a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a diversos edificis de titularitat municipal, com ara l’ajuntament, el poliesportiu i l’escola Mare de Déu de Talló. Igualment, l’actuació preveu l’habilitació de la infraestructura necessària per generar electricitat a través d’un salt d’aigua del municipi. Segons el subdelegat, el projecte del municipi «és únic i molt innovador». Crespín ha remarcat en la visita a Bellver que l’ajuda al projecte «es tracta d’un acompanyament vital per als nostres municipis que fa possible el camí cap a la sostenibilitat energètica en què estem immersos com a país. Aquests ajuts prenen especial rellevància en els municipis del Pirineu perquè esdevenen el suport necessari per fer realitat projectes d’energia verda i rellançar l’aprofitament dels quantiosos recursos naturals del nostre territori». En els últims anys la instal·lació de plaques solars a la Cerdanya ha crescut amb percentatges anuals al voltant del 200%.

Bellver també disposa d’un sistema d’abastament energètic a partir de la combustió de biomassa que extreu dels boscos comunals.