Puigcerdà habilita un prat com a aparcament nord per afrontar el ple turístic

Amb una vila que multiplica per cinc els habitants, l’Ajuntament mira de rebaixar el trànsit amb un pàrquing provisional de 350 places

El terreny habilitat com a aparcament al nord de la vila, al camí d’Ur | AJ PUIGCEDÀ

El terreny habilitat com a aparcament al nord de la vila, al camí d’Ur | AJ PUIGCEDÀ / Miquel Spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Ajuntament de Puigcerdà ha obert una nova bossa d’aparcament a la part nord del nucli urbà per afrontar l’arribada de vehicles durant aquesta punta turística del mes d’agost en la qual la capital cerdana passa dels 9.600 habitants residents a tenir-ne al voltant de 50.000. El nou pàrquing està situat al camí d’Ur, en l’entorn del passeig de Rigolisa que connecta amb l’entorn del llac.

Puigcerdà viu un mes d’agost amb cues diàries per entrar al nucli urbà tant pel costat d’Alp com pel de la Guingueta d’Ix, amb centenars de vehicles que volen accedir al nucli històric. Per evitar que els conductors vagin fent voltes buscant aparcament, el consistori ha habilitat un terreny com a prova pilot amb una capacitat d’uns 350 vehicles a l’espera d’analitzar l’experiència i repetir-la i millorar-la pel que fa a les condicions d’accés en pròximes temporades altes de turisme.

El regidor responsable de Promoció de la Vila, Comerç i Turisme, Mobilitat i Seguretat i Projectes Estratègics, Francesc Armengol, ha explicat que «amb l’objectiu de treure vehicles de la vila en aquest pic de turisme, l’Ajuntament en col·laboració amb un particular, al qual agraïm la col·laboració, hem condicionat uns terrenys que ja es feien servir en algunes competicions esportives com a nou aparcament». Una part dels terrenys on s’ha habilitat l’aparcament són de titularitat municipal, per be que l’accés es fa per terrenys particulars. La Policia Local i la Brigada Municipal han establert dos circuits d’entrada en vehicle des de la zona de l’Estació i el polígon industrial i un altre per l’avinguda Shierbeck, així com un circuit de sortida a peu per facilitar l’accés al centre de la vila pel passeig de Rigolisa. Armengol ha remarcat que des d’aquest punt fins a la plaça de Barcelona, on s’inicia el centre restringit a vianants, a peu s’hi pot arribar en cinc minuts. El regidor ha remarcat que «creiem que aquest pàrquing suposarà una bona bossa d’aparcament i alhora una mesura per facilitar l’arribada dels visitants a Puigcerdà que volen accedir als serveis turístics i a la zona comercial». De moment el nou aparcament al camí d’Ur tindrà caràcter de prova pilot fins el pont de l’Onze de Setembre, però podria recuperar-se més endavant en nous períodes de forta afluència de turistes. En aquest sentit, el regidor ha apuntat que en un futur si s’ha de recuperar l’espai es farà una nova campanya de comunicació i senyalització així com una actuació per modificar l’accés als terrenys que ara han de passar per un espai privat. L’actuació ha estat una iniciativa en la qual han col·laborat les tres regidories municipals.

[object Object]

El nou aparcament provisional del camí d’Ur, amb 350 places, es converteix amb el més gran de la vila després del pàrquing vertical del Museu Cerdà. En aquest edifici adjacent a l’antic convent de les Carmelites, que ofereix un ascensor per arribar a l’alçada del nucli històric, el consistori ofereix unes 220 places gratuïtes. Aquesta xifra s’ha d’incrementar-se pròximament amb 40 places més gràcies a les obres de reparació de mur que va caure fa sis anys. La tercera gran bossa d’aparcament de franc a tocar del centre és al barri de l’Estació.