L’Arxiu de la Cerdanya ret homenatge al poeta local Jordi Pere Cerdà

Una exposició impulsada per dos artistes vinculats a la vall ofereix obres en diversos formats

L’exposició que homenatja Jordi Pere Cerdà a l’Arxiu | ACC

L’exposició que homenatja Jordi Pere Cerdà a l’Arxiu | ACC / Miquel spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Arxiu Comarcal de Cerdanya ret aquest estiu un homenatge al poeta de Sallagosa trapassat l’any 2011 Antoni Cayrol, conegut amb el pseudònim artístic de Jordi Pere Cerdà. La mostra s’ha fet en coordinació amb els dos artistes Philippe Blanc Chauvet i Hélène Peytavi sobre la base del poemari Ocells, del poeta cerdà.

Des de l’Arxiu Comarcal han explicat que «l’exposició «Ocells» és una iniciativa de dos artistes vinculats a la Cerdanya, Philippe Blanc Chauvet i Hélène Peytavi que, a través de diferents tècniques plàstiques com ara dibuix, pintura o gravats volen donar vida al llibre de poemes Oiseaux Ocells que Jordi Pere Cerdà va escriure als anys cinquanta des de Naüja». Així, segons han remarcat des del mateix Arxiu, «Philippe Blanc Chauvet proposa una interpretació imaginaria dels ocells i Hélène Peytavi la creació de formes simples sobre grans teles, en un joc que recorda el moviment dels ocells i la poesia sonora de Jordi Pere Cerdà».

L’exposició, situada a la sala Sebastià Bosom de l’edifici de l’Arxiu amb entrada pel Passeig 10 d’Abril de Puigcerdà, «pretén homenatjar, a través de diferents modes d’expressió, el país i el compromís per la llengua del poeta desaparegut, els parlars simples, inventats, ancorats en una terra i una història, la de la Cerdanya, que han alimentat la seva escriptura».

Jordi Pere Cerdà va néixer a Sallagosa el novembre de 1920 i va morir a Perpinyà el setembre del 2011. Entre la seva obra poètica hi destaca l’evocació del paisatge natural i humà de la Cerdanya. Entre els premis que va rebre hi ha el Premi Crítica Serra d’Or de narració el 1985; la Creu de Sant Jordi l’any següent; El Cerdà de l’Any el 1993; el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 1995 o el Premi Nacional de Literatura, l’any 1999. Més enllà de la seva tasca literària, Jordi Pere Cerdà també va esdevenir activista social, lingüístic i cultural a la Catalunya Nord com a cerdà.

L’exposició «Ocells» es pot visitar de dilluns a divendres en horari d’obertura de l’Arxiu, de vuit del matí a tres de la tarda fins el dia 22 de setembre de 2023.