L’economia social del Pirineu es troba per buscar una alternativa al turisme

Els ateneus dels dos costats de la frontera debatran a Puigcerdà un model sostenible i solidari

Una reunió entre membres d’Alticat i la fundació Adis | ALTICAT

Una reunió entre membres d’Alticat i la fundació Adis | ALTICAT / miquel spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

Puigcerdà acollirà aquest mes de novembre una trobada internacional d’economia social i solidària. El dia 21 es trobaran a la capital cerdana entitats i institucions d’arreu de la serralada per debatre el futur d’un sistema econòmic sostenible i respectuós amb tots els estrats de la societat. Així el congrés plantejarà des dels actors de cada comarca les alternatives econòmiques a l’actual model turístic i residencial que les entitats de caire popular han situat a l’epicentre de la gentrificació de comarques com la Cerdanya.

La trobada, amb el títol de confluències ecosolidàries al Pirineu català, se celebra sota l’organització d’Alticat, una entitat nascuda el mes de juny a l’Alta Cerdanya que aglutina les entitats de cooperació del Pirineu. En la jornada es debatrà, durant el matí, l’economia transfronterera i el seu vessant més social així com les fórmules per una economia específica de muntanya. Per la tarda es concretaran accions per a cada comarca amb els seus representants.

Els responsables d’Alticat han argumentat que «serà un privilegi per les actores i actors del territori poder debatre en directe amb alguns dels principals protagonistes d’un any 2023 molt especial per l’ESS, economia de les persones i del be comú, ja que ha vist l’adopció, el passat més d’abril, d’una primera resolució de suport de l’Assemblea general de l’ONU, i aquest mateix mes d’octubre d’una primera recomanació del Consell de la UE presidit per Espanya. Si recordem que el Tractat de Barcelona va dedicar un annex específic, el gener passat, a l’economia social com a eina privilegiada de cooperació entre França i Espanya, entenem millor el nostre orgull de rebre a la nostra terra un acte d’aquesta envergadura... l’economia social no te ni ha de tenir fronteres, i menys a Europa. Donem exemple des de la Cerdanya, i aquest és tan sols el primer pas per construir un gran espai pirinenc ecològic i solidari, un espai de valors i d’innovació social».

Alticat s’ha creat aquest any en una reunió a Bolquera per part de les associacions de cooperació dels dos costats de la frontera amb l’objectiu d’establir una xarxa única al Pirineu dels ateneus solidaris. En aquest sentit, tant l’associació com el congrés del dia 21 compten amb el suport de la Fundació Adis de Cerdanya, l’Ateneu Cooperatiu de l’alt Pirineu, l’Ajuntament de Puigcedà, el ministeri de Treball i la Cambra Francesa d’Economia Social i Solidària.

[object Object]

Els últims estudis sobre l’economia de la Cerdanya i la major part del Pirineu apunten a la gentrificació com a principal problema de la seva sostenibilitat social i econòmica. Aquest procés descriu la substitució d’un estrat social popular per un d’elitista causa de l’encariment dels preus de l’habitatge i el consum en general. A la Cerdanya el turisme residencial d’alt poder adquisitiu provoca el desplaçament cap al Berguedà i l’Alt Urgell de qui no s’hi pot pagar l’habitatge.