La Cerdanya aspira a tenir representant al Parlament tres dècades després

La candidatura de Roser Bombardó en el número 5 per ERC dona opcions a la comarca si el partit revalida els cinc lleidatans de l’any 2021

Roser Bombardó al Consell Comarcal de Cerdanya quan en va ser escollida presidenta | ARXIU/M.S.

Roser Bombardó al Consell Comarcal de Cerdanya quan en va ser escollida presidenta | ARXIU/M.S. / Miquel spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

La inclusió de l’alcaldessa de Montellà i Martinet i directora general de Polítiques de Muntanya i Litoral de la Generalitat, Roser Bombardó, com a candidata número cinc a les llistes electorals per al Parlament de Catalunya per Esquerra Republicana obre la porta a la Cerdanya a tornar a tenir-hi un diputat, en aquest cas una diputada, després de tres dècades.

La Federació Regional d’ERC de l’Alt Pirineu i Aran ha situat dos representants en els primers llocs de la llista electoral en la demarcació de les comarques de Lleida, Roser Bombardó i l’alcalde de Llavorsí, Josep Vidal, que ocupa el segon lloc. El primer lloc ha estat designat a Marta Vilalta i, també com a representant de l’Alt Urgell, la regidora de l’Ajuntament de la Seu Marian Lamolla com a número nou.

En les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, la llista d’ERC va aconseguir cinc representants per la circumscripció de Lleida, la qual cosa, de repetir-se o superar-se aquests resultats, situaria Bombardó com a diputada. Aquest fet suposaria una fita històrica en la política de Cerdanya, ja que no te cap diputat al Parlament de Catalunya des de l’any 1995.

L’últim representant cerdà a l’hemicicle del Palau de la Ciutadella va ser Josep Moliner i Florensa, que ho va ser en tres legislatures entre el mes de maig de 1984 i el mes de setembre de 1995, quan es va dissoldre el Parlament. Va ser parlamentari, doncs, durant onze anys en les legislatures del 84, 88 i 92. Josep Moliner ja havia estat anteriorment alcalde de Puigcerdà entre els anys 1974 i 1979 així com diputat provincial per Girona entre 1974 i 1979.

[object Object]

Hi ha dues raons principals per la qual la Cerdanya fa tres dècades que no situa un representant al Parlament. La primera és la població reduïda, de 19.000 habitants, la qual cosa fa que la representativitat sigui molt cara per als partits, que prioritzen altres comarques. En aquest sentit, per exemple, l’entorn convergent i posterior, ha prioritzat sempre el candidat del Ripollès a les llistes de Girona. La segona és que al primer motiu s’hi suma la divisió provincial i, doncs, de vot, que fa que onze municipis votin pels candidats gironins i sis pels de Lleida.