L'exposició que acull el Museu Picasso de Barcelona sobre la relació de l'artista malagueny amb els editors Gustavo Gili, comissariada per la solsonina Claustre Rafart, es podrà veure fins el 31 de març, segons ha anunciat el centre del carrer Montcada de la capital catalana. Tant la mostra Pablo Picasso i els editors Gustavo Gili: treball i amistat Pablo Picasso i els editors Gustavo Gili: treball i amistatcom la que porta per títol Sabartés per Picasso per Sabartés, comissariada per Margarida Cortadella, van obrir portes el 23 de novembre de forma paral·lela, ja que tracten dels vincles del pintor amb la ciutat de Barcelona, i fins ara han estat visitades per més de 148.000 persones. L'èxit de públic ha motivat els responsables del museu a allargar l'estada de les dues exhibicions -que caducava el 24 de febrer- fins al 31 de març.

La mostra de Claustre Rafart presenta al públic les investigacions dutes a termes darrerament amb els materials del Fons Anna Maria Torra i Gustau Gili i Esteve, que el Museu Picasso va adquirir el 2014, i una selecció del fons documental procedent de la Donació Editorial Gustavo Gili que va tenir lloc el mateix any. La solsonina, que treballa com a conservadora del museu, va ser l'encarregada l'any passat de comissariar La cuina de Picasso, l'exposició més vista a la ciutat durant el 2018 amb 210.402 espectadors.

Per la seva part, l'exposició de Cortadella parteix de l'arxiu personal de Jaume Sabartés, que va ser amic de Picasso i, alhora, el seu secretari. Després de la mort del barceloní, el 1968, Picasso va lliurar al museu una caixa amb gairebé set-centes cartes que havia enviat a Sabartés entre 1927 i 1967, amb la condició que no es podien fer públiques fins 50 anys després. Aquest termini es va complir el 2018.

El Museu Picasso obre de dimarts a diumenge, de 9 a 19 h; exceptes els dijous, que perllonga l'apertura fins a les 21.30 h. Els dissabtes es fan visites guiades a les dues exposicions en català, a les 11 h, i en castellà, a les 12.15 h.