Liam!!!!. Aquest ha estat el crit de guerra al centre de Manresa aquest matí i fins poc abans de les 5 de la tarda, quan l’actor nord-irlandès ha pujat al seu Ranger Rover amb xofer, després de tornar a saludar, portant-se la ma al cor i esbossant un somriure a les desenes de fans que, amb molta paciència i deleroses de fotografiar-lo i gravar-lo, s’han congregat durant hores al final del Passeig, davant del restaurant Miami, i a la cantonada del carrer Jaume I. Cada dia no hi ha una estrella de Hollywood als carrers de Manresa i no cada dia l’estrella agraeix amb deferència l’espera. Ni cada dia Manresa es transforma en Los Angeles. Els crits quan Liam Nesson ha sortit del Miami, corejant el seu nom, i els mòbils alçats per no perdre detall han estat la banda sonora i la imatge d'un dia on el sol ha fet lluir l'estrella. Complint l’horari previst de finalització del rodatge, Liam Neeson enfilava cap a l’antiga fàbrica de L’Anònima on, ell i tot l’equip, van dormir ahir en set mòbils-homes de 17 metres de llarg, per rodar avui.

El nou Marlowe cinematogràfic, un paper que han interpretat en la pantalla noms com Humprey Bogart, Robert Mitchum o Elliott Gould, va arribar dimecres al vespre i avui ha rodat a l’interior del bar Miami, transformat en la Schmidt’s Liquors, situada en la ficció en el 1145-1147 de Granvielle Street, a Bay City, el nom amb què Raymond Chandleer, el creador del detectiu Marlowe, es referia a Santa Mònica, a Los Angeles. Per què?. No se sap amb certesa. El cas és que Philip Marlowe tornarà al cinema en una adaptació de «La rubia de ojos negros», una de les novel·les amb les quals l’escriptor John Banville com a Benjamin Black va perllongar la carrera del detectiu després de la mort de Chandler.

Fins a Manresa s’han traslladat també el director, Neil Jordan -Oscar al millor guió original per «Juego de Lágrimas»-, quasi de camuflatge amb una gorro calat, i el també irlandès Colm Meany -un ídol trekkie a final dels vuitanta-, que mentre esperava per rodar no ha dubtat en asseure’s tranquil·lament en una de les típiques cadires de lona dels rodatges, situada a l’exterior del Miami, per fumar-se una cigarreta acompanyat a estones del mateix Jordan, un tipus amable a qui li agrada improvisar. Nesson, per exigències del guió, se’l fumava a dintre del local.

L’expectació al carrer ha estat constant al llarg de tot el dia, amb un breu pausa per dinar, trencada pel retorn, en menys d’una hora de Nesson. A primera fila, fans amb cartells de Star Wars -l’actor nord-irlandès de «La lista de Schindler» i «Michael Collins» va ser el jedi Qui-Gon Jinn en la saga de la Guerra de les Galàxies- i, sobretot, fans amb ganes d’aconseguir el que ahir era el trofeu més preuat: la foto de l’actor de Hollywood. I les hores d’espera van tenir el seu fruit tot i que més d’una -a primera fila guanyaven les dones- va fotografiar el doble de Nesson. Podem assegurar que se li assemblava... però no era tan alt. L’entrada de Meany al Miami, al matí, on l’esperava Neeson, i una escena amb figurants a la cantonada del carrer Jaume I, envoltat de cotxes d’època i palmeres d’atrezzo, han estat el plat fort del carrer. Però el menú principal s’ha cuinat amagat de la vista de curiosos: les escenes interior de la Schmidt’s Liquors on el detectiu Marlowe es troba amb Meany, en el paper de policia.

El rodatge ha suposat una alteració substancial del trànsit rodat, amb la Muralla tallada durant hores- però també per als vianants, que el personal del rodatge que controlava el perímetre de filmació, avisava constantment de la prohibició de creuar les tanques o deixava passar de manera puntual si no es rodava. L’equip de Marlowe continuarà rodant de moment a Catalunya tot i que el gros de la pel·lícula es filma a Irlanda. De moment, a banda de Manresa, Marlowe ha passat per localitats com Sabadell, l’escola La Floresta de Sant Cugat o l’Hostal de La Gavina de S’Agaró. I com en totes aquestes poblacions a Manresa també s’han desplegat desenes de camions i caravanes i un equip, entre tècnics, actors i extres, d’unes 170 persones. Per a Aleix Farrés, responsable de la Manresa Film Office, encarregada dels rodatges a la ciutat, avui l’equip internacional marxava «satisfet» d’un rodatge que ha alterat per unes hores el ritme habitual d’un novembre qualsevol a la capital del Bages. Així mateix, Farrés destacava l’aposta de l’Anònima com a espai de logística i producció «indispensable» per acollir rodatges de la magnitud de Marlowe però també com a escenari de produccions més petites. «A Manresa li van bé els rodatges pel posicionament de la ciutat com a plató i ciutat de cinema i pel benefici que hi deixa: els bars de la zona han tingut feina, avui».

 Un equip de l'elit per Catalunya

L'equip de 'Marlowe' ha arribat a Manresa després d'haver rodat ja en diferents localitats catalanes, com Sabadell i Castell i Platja d'Aro. Liam Neeson ('La lista de Schindler', 'Venganza') es posa a la pell del detectiu privat Philip Marlowe, personatge creat per Raymon Chandler i que ara torna al cinema en una adaptació de la novel·la 'La rubia de ojos negros'.

La pel·lícula s'ambienta a Los Ángeles del 1939 i Jessica Lange, Diane Kruger, Daniela Melchior, Alan Cumming i Adewale Akinnuoye-Agbaje són altres intèrprets que també formen part del repartiment.

A principi d'aquest mateix mes de novembre, el dia 5, el protagonista de 'Marlowe', juntament amb Neil Jordan i part de l'equip van estar rodant a l'escola La Floresta de Sant Cugat. Com s'espera que passi a Manresa, s'hi van desplegar desenes de camions i caravanes. Uns dies després, el dijous 11, van gravar a l'Hostal de La Gavina de s’Agaró.