Les caramelles i la festa prenen Súria

Les caramelles del poble, reconegudes com les més grans de Catalunya, van augmentar el nombre de participants a les colles, sobretot pel que fa a jovent

Arnau Valverde

Arnau Valverde

Súria ha viscut aquest cap de setmana la seva festa més esperada. Ahir, els caramellaires van tornar a omplir els carrers del poble durant tot el matí, on van mostrar tot el seu repertori de danses i cançons. Va destacar el nombre de participants, que aquest any ha crescut, segons van destacar els caps de colla consultats per Regió7. També hi van guanyar protagonisme els joves. Els participants destacaven, però, el fet que les caramelles de Súria siguin una festa intergeneracional com un dels aspectes diferencials d’aquesta celebració.

Dijous ja es van començar a escalfar els ànims de caramelles a Súria i aquest dissabte ja es va celebrar un dels actes principals, com és la trobada caramellaire. Però va ser ahir quan es va dur a terme la jornada més especial i esperada pels suriencs. Des de les 9 del matí, les colles caramellaires del poble van iniciar els seus recorreguts per Súria, començant per la zona del Poble Vell. A mesura que avançava el matí, totes es van dirigir al nucli urbà i això va afavorir també la presència d’espectadors. A 2/4 d’1, la carretera entre la plaça de la Serradora i la de Sant Joan ja s’havia convertit en el punt neuràlgic de la festa per la gran quantitat de caramellaires, de veïns i de visitants que reunia. L’acte va culminar amb l’actuació conjunta de totes les colles a la plaça de Sant Joan, on es va fer el ball «Caramellaires del Cardener». Després, els espectadors i els caramellaires van tornar cap a casa en espera de tancar tota la festa amb el sopar i el concert que hi havia previst ahir a les 12 de la nit.

Durant tot el matí, les vuit colles participants van seguir la tradició d’anar casa per casa per cantar i donar la benvinguda a la Pasqua, que és d’on sorgeix aquesta celebració. En aquest sentit, s’hi van poder veure les tradicionals ballestes, amb què els caramellaires feien arribar flors als veïns i veïnes que seguien la festa des dels balcons esperant que els caigués alguna moneda, i els tradicionals cascavells. Tampoc no hi van faltar els trabucaires, molt nombrosos i amb presència femenina, que es van fer sentir al seu pas pel poble. Les colles també van interpretar les seves cançons, amb lletra pròpia i agafant la música d’artistes com Shakira, Rosalía, Els Catarres i Quevedo, entre d’altres.

Una festa intergeneracional

Segons els caramellaires consultats per aquest diari, l’edició d’enguany ha estat a l’altura de les més reeixides quant a afluència de públic, sobretot tenint en compte que no només se celebren caramelles a Súria, sinó també a altres municipis del seu voltant, com Callús i Sant Joan de Vilatorrada, entre d’altres. Però, sobretot, en van destacar la participació dels caramellaires. «Hi ha molta més participació que anys enrere. A la nostra colla pràcticament tots són joves, i no fa gaires anys nosaltres érem els més grans de tots. La sensació és que totes les colles tenen més gent que en anys anteriors», explicava el cap de la colla del Tro Gros, Rossend Closa. 

També tenia el mateix punt de vista Elisabet Viñals, de la colla juvenil del Foment Cultural. «Anys enrere costava més que el jovent es quedés al poble i participés a les caramelles, però ara és diferent. És bonic perquè cada cop hi ha gent més diversa i de totes les edats. És una festa intergeneracional», va destacar. 

«A la nostra colla hi ha molt jovent, tant a la colla infantil com a la dels grans, o sigui que el relleu està assegurat», apuntava el cap de colla gran de l’Agrupació Sardanista de Súria, David Rodríguez.

Els caramellaires omplen Súria de música, dansa i festa

Arnau Valverde