Marcel Gros obté el premi del públic a la Fira de Teatre de Castella i Lleó

El clown manresà, amb més de 40 anys de trajectòria, es mostra «molt content» pel reconeixement aconseguit a la prestigiosa mostra, que li permetrà lligar més actuacions a la resta de l’Estat

Marcel Gros va estrenar «Petit univers» l’octubre del 2021 al teatre Conservatori de Manresa | MIREIA ARSO

Marcel Gros va estrenar «Petit univers» l’octubre del 2021 al teatre Conservatori de Manresa | MIREIA ARSO / Pepa Mañé Vall de Vilaramó.

Pepa Mañé Vall de Vilaramó

Pepa Mañé Vall de Vilaramó

El pallasso Marcel Gros (Manresa, 1957), que acumula més de 40 anys de trajectòria, ha obtingut el premi del públic com a millor espectacle per a públic infantil i familiar amb Mi pequeño universo/Petit univers a la Fira de Teatre de Castella i Lleó, que es va celebrar la setmana passada a Ciudad Rodrigo (Salamanca). Es tracta d’una prestigiosa cita en la qual hi participen una cinquantena de companyies (seleccionades d’entre un miler de propostes) i que en cinc dies convoca 30.000 espectadors i prop de 300 professionals.

Gros, que era l’únic representant català al certamen, es mostra «molt content» pel reconeixement obtingut: «és de tenir en compte que et vulguin premiar en comptes de retirar. I que et premiïn per la feina que estàs fent, i no per la feina feta. Això vol dir que al públic li agrada. De fet, va ser una actuació especialment bonica, amb una connexió amb el públic com mai». El reconeixement, sense dotació econòmica, li comportarà fer una altra actuació a Ciudad Rodrigo i entrar en una xarxa de teatres del territori. «Estic esperançat que m’arribi més feina», remarca el pallasso manresà, conscient que els programadors «es fixen en els premis». A la seva llista ja compta amb el premi al millor espectacle de sala a Fira Tàrrega l’any 2000 per Standby; el premi de la Mostra d’Igualada del 2008 per Inventari; el premi al millor espectacle de Castella la Manxa del 2012 per La gran A...ventura; i el premi a la millor interpretació a la fira escènica infantil Fetén de Gijón del 2019 per Contes amagats. «Un premi t’ajuda molt a pujar un graó i poder-ho fer a aquestes alçades està molt bé. Potser penses que ja has arribat allà on havies arribat, però encara hi ha més graons a pujar».

De fet, Gros va anar a la Fira de Teatre de Castella i Lleó després d’actuar a Paredes de Nava, el poble on va néixer Jorge Manrique, en una església sense sostre, a la llum de les estrelles. I el divendres 25 d’agost va fer la funció al Nuevo Teatro Fernando Arrabal de Ciudad Rodrigo, i va aprofitar per fer contactes («vendre peix», en diu) en un certamen que atrau programadors de tota la península.

El manresà, que fa més de 30 anys que va iniciar la seva aventura com a pallasso solista, ha creat una vintena d’espectacles, que ha portat arreu de l’estat espanyol. Petit univers/Mi pequeño universo, preestrenat al Conservatori de Manresa l’octubre del 2021 i estrenat oficialment a La Mostra del 2022, «té una mena de comicatúrgia: amb sentit de l’humor explica una història amb missatge. El públic va apreciar el meu eslògan: amb el mínim donar el màxim».

[object Object]

Marcel Gros assegura que està «més actiu que mai». També amb Teatre Mòbil, companyia que va fundar el 1984 amb Jordi Girabal i Atilà Puig. Va deixar-la el 1991, però mantenint el vincle com a coautor i director. Ara, per celebrar els 40 anys, els integrants originals han tornat a muntar Sing-Sing. La balada dels germans Nicolau. En van fer una preestrena a Cal Cuques («una mica més i morim d’èxit») i ara tenen ganes que «surtin algunes gales».