Fira Mediterrània: Entendre o sentir la dansa?

«Era», del coreògraf Quim Bigas amb l’Esbart Rocasagna, que ofereix una versió adaptada per a persones cegues, va tenir ahir una prèvia singular

Components de l’Esbart Rocasagna de Gelida, ahir a l’Anònima, amb el coreògraf Quim Bigas | M.S.

Components de l’Esbart Rocasagna de Gelida, ahir a l’Anònima, amb el coreògraf Quim Bigas | M.S. / marc serena. manresa

Marc Serena. Manresa

Hi ha molts espectadors que surten de veure un espectacle de dansa amb la sensació de no haver entès res. És un problema? Què hem de fer en aquests casos? El coreògraf Quim Bigas té una resposta clara. «S’han de sentir. Crec molt en la pell de gallina».

Justament amb aquesta idea ahir al migdia va oferir una experiència poc habitual: va explicar durant gairebé una hora com s’ha fet l’espectacle Era, que justament es presenta a la fira i que homenatja les danses tradicionals repensant com es ballarien en l’actualitat.

Es tracta del projecte guanyador del premi Delfí Colomé 2022. És la unió de Bigas, procedent de la contemporània i un artista habitual a Fira Tàrrega, amb l’Esbart Rocasagna de Gelida.

«Està obert a allò que passa és justament el que la dansa sap fer molt bé», explicava. Va ser ahir a l’Anònima de Manresa, on va anar disseccionant els instants, les cançons, els paisatges que han acabat forjant l’espectacle final.

Va deixar veure les seves llibretes d’apunts, va compartir els llibres que ha llegit, els missatges de veu que s’ha anat intercanviant. Entre el públic hi havia els components de l’esbart, que molts d’ells el van escoltar amb llàgrimes als ulls.

Com s’arriba a improvisar un ball pla amb música de Marina Herlop? O a viure una cançó de Pau Vallvé amb esperit de rave? I treballar des de Gelida, sentir les converses quotidianes de la seva gent, veure la vista de Montserrat?

El resultat es pot tornar a veure aquest migdia a la plaça Europa de Manresa. Serà en una representació també adaptada per a persones amb ceguesa o baixa visió. Hi haurà visita tàctil (10.30 h) i audiodescripció, cal fer inscripció prèvia al web de la fira.