Salut Mental Catalunya exigeix a l'IEC que exclogui el terme 'tarat' del diccionari: "És una definició discriminatòria"

La paraula s'ha incorporat aquest dilluns al DIEC per designar allò que té una tara o, en sentit figurat, per a algú que té un trastorn mental

Una pàgina del DIEC

Una pàgina del DIEC / arxiu

ACN

Salut Mental Catalunya ha exigit a la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) que retiri el terme 'tarat' per referir-se a persona amb problemes mentals. Aquesta paraula és una de les dotze que s'han incorporat al Diccionari de la Llengua Catalana de l'IEC. La plataforma, que agrupa una vuitantena d'entitats d'arreu del país, ha constatat "l'estupefacció" del moviment social de persones d'aquest col·lectiu i de les seves famílies per la decisió de l'entitat lingüística. "Evidentment, tenir un trastorn mental no és cap tara", ha declarat la presidenta de Salut Mental Catalunya, Mercè Torrentallé. "És una definició discriminatòria i molt perjudicial", ha afegit.

El diccionari recull el mot en dues accepcions, la primera per indicar un adjectiu de lèxic comú que designa allò afectat d'una tara i la segona també per a un adjectiu del lèxic comú que defineix aquell que pateix un trastorn mental, dit despectivament.