Maria Carme Roca 'descobreix' Clotilde Cerdà a Manresa

L'autora barcelonina va presentar la novel·la "Les illes interiors" a la llibreria Parcir de la capital bagenca

Maria Carme Roca va conversar amb Dolors Pardo a la Parcir

Maria Carme Roca va conversar amb Dolors Pardo a la Parcir / EDUARD VEGA

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

L'escriptora Maria Carme Roca (Barcelona, 1955) va aplegar una vintena de lectors, dilluns al vespre a la Llibreria Parcir de Manresa, en la presentació de la novel·la Les illes interiors (Columna), una ficció sobre la vida de l'arpista Clotilde Cerdà que beu de la documentació conservada i els treballs de recerca realitzats fins ara. "La resta, els buits, els he omplert amb la imaginació de la novel·lista", va dir l'autora de títols celebrats com A punt d'estrena i Barcino. Roca signa amb aquest nou volum el seu llibre número 69 en una trajectòria que inclou novel·les, assaigs i molta narrativa juvenil.

Tot i que va portar el cognom del reconegut urbanista Ildefons Cerdà, en principi la Clotilde no era filla seva, va comentar Roca. La noia va destacar en la interpretació de l'arpa des de molt jove i el seu encís va captivar tant el literat Victor Hugo com la reina Isabel: el primer li va dir que es mereixia dir-se Esmeralda, com la protagonista de Notre Dame de París- i la segona li va suggerir canviar el cognom -"conflictiu, perquè l'Ildefons era un revolucionari"- pel de Cervantes, ja que l'estrena de la jove es va produir en un concert en honor a l'escriptor. I així, el nom artístic de Clotilde Cerdà va esdevenir Esmeralda Cervantes.

"Ildefons Cerdà va desheretar la Clotilde en sospitar que no era filla seva", va apuntar Roca en conversa amb Dolors Pardo, llibretera de Parcir i autora de més de quatre mil recomanacions literàries a Instagram. En un acte retransmès en directe per aquesta xarxa social -i que es pot recuperar-, l'escriptora barcelonina va explicar que buscant informació de Dolors Monserdà i Dolors Aleu va anar a parar a la vida de Clotilde Cerdà, qui va estar sempre protegida per la seva mare i, alhora, va mostrar un gran compromís altruista amb diverses causes que li va portar problemes.