El Barri Antic de Manresa tindrà una llibreria dedicada al pensament crític

La futura Murmuri, en règim de cooperativa, obrirà en un local d’uns 50 m2 al Cap del Rec número 8

La intenció de les activistes Anna Hernàndez i Alba Gràcia és inaugurar la nova llibreria el febrer 

Anna Hernàndez (esquerra) i Alba Gràcia, ahir a l'interior de la futura Murmuri

Anna Hernàndez (esquerra) i Alba Gràcia, ahir a l'interior de la futura Murmuri / Oscar Bayona

Susana Paz

Susana Paz

Poleixen fustes, endrecen caixes, munten prestatges... les activistes Anna Hernàndez (Barcelona, 1977) i Alba Gràcia (Manresa, 1983) s’estrenaran com a llibreteres d’aquí a unes setmanes. Ho faran en règim de cooperativa en un local del Barri Antic de la capital del Bages, al Cap del Rec número 8, amb la futura llibreria Murmuri, dedicada a llibres de pensament crític. Un espai que atorgarà vida cultural a un sector molt maltractat pel tancament de comerços. I de llibreries: l'emblemàtica i centenària Roca no ha tornat a obrir després de la mort de la seva propietària i Ca la Figa va tancar ara ja fa dos anys. La idea és que Murmuri s'obri el febrer. I no serà un negoci fàcil, però fa «molta il·lusió», diu Gràcia.

La llibreria, d’aproximadament 50 metres quadrats, amb un annex de 15, havia acollit darrerament un locutori, una perruqueria i fa anys la botiga Pesca Salada Bolba, el cartell de la qual encara es conservava. Hernàndez i Gràcia, militants i vinculades a moviments socials des de d’adolescència, ara amb la Xarxa d’Estructures Populars i Comunitàries de Manresa (XEPC) o el col·lectiu feminista Les Aamas, feia un parell d’anys que tenien al cap poder obrir una llibreria a Manresa. I ambdues tenien clar que la volien al Barri Antic amb la intenció de convertir-la en un espai «per al barri, la ciutat i la comarca».

«El món dels llibres és, també, una eina per al moviments socials», apunta Hernàndez, i tot i que inicialment van pensar en una llibreria-cafeteria, les dimensions de l’espai les van fer decantar directament per la llibreria: «És una aposta més política», diu Hernàndez. I amb esperit comunitari: «Sort n'hem tingut, de l’ajuda de companys i companyes del XEPC», expliquen.

Murmuri -un nom «bonic» triat «per la sonoritat prèvia a l’arribada del moviment», diu Gràcia- vol ser més que un espai de trobada per als amants de l’assaig crític, amb uns sofàs com a espai de lectura al fons del local; la intenció és que sigui un motor de «dinamització cultural» del barri, un lloc «obert, acollidor», remarca Gràcia, que es converteixi en un pol d’activitat vinculada als llibres i a l'actualitat a través de presentacions o debats que generin «reflexió». Del feminisme més comunitari a l’antiracisme, a l’ecofeminisme o l’anticapitalisme, expliquen. El origen del capitalismo. Una mirada a largo plazo, d’Ellen Meiksins Wood (Siglo XXI) o Machismo y cultura jurídica, de Caterina Canyelles Gamundí (Virus) són alguns dels títols guardats en caixes a l’espera de l’obertura.

Murmuri està vinculada a la Fundación de los Comunes, una xarxa de col·lectius d’àmbit estatal, amb diferents espais socials i llibreries a ciutats com Barcelona, Terrassa, Màlaga o Madrid amb els quals «compartiran i aprofitaran recursos», diu Hernàndez. Xerrades, per exemple. Entre les distribuïdores amb lles qualstreballarà la nova llibreria manresana hi ha Virus, una editorial i distribuïdora especialitzada en pensament crític i llibertari i memòria històrica i Traficantes de Sueños, una llibreria associativa, distribuïdora crítica i editorial independent, nascuda a Madrid el 1990.