Mor Maria Alba Serra, propietària de la centenària Llibreria Roca de Manresa, a l'edat de 69 anys

L'emblemàtic establiment del carrer Sant Miquel va estar tancat per Sant Jordi pels problemes de salut de la seva responsable

Maria Alba Serra, en una foto del 2018

Maria Alba Serra, en una foto del 2018 / ARXIU/MARTA PICH

Redacció

Maria Alba Serra Roca, propietària de l’emblemàtica Llibreria Roca de Manresa, va morir ahir a l’edat de 69 anys. Responsable de la que està considerada la llibreria més antiga de l’estat, i probablement una de les més veteranes del continent, Serra no va ser present a la darrera diada de Sant Jordi per problemes de salut. El seu comiat deixa orfe un dels establiments més coneguts del barri antic de la ciutat, que feia gairebé quaranta anys que regentava, amb el suport del seu marit. La cerimònia en el seu record tindrà lloc avui a les 12.30 h, a l’Espai Mémora de Manresa.

La Llibreria Roca està situada al carrer Sant Miquel de Manresa, davant per davant d’una altra llibreria com la 2 de Piques, i forma part d’un conjunt comercial que malgrat tot continua subsistint al barri antic de la ciutat. La figura de Serra rere el taulell era una de les imatges que simbolitzaven la vitalitat d’una zona de la capital bagenca castigada també pels tancaments de botigues.

Serra se’n va després d’una malaltia que, sense especificar-ne la naturalesa concreta, patia des de feia un temps, tal i com va explicar fa tot just tres setmanes en conversa amb aquest diari des de l’hospital on estava ingressada. La llibretera va comentar que no seria present a la diada de Sant Jordi pels problemes de salut que tenia, i que també van fer que, des d’aleshores, la llibreria romangués tancada al públic.

La Roca ostenta la condició de llibreria més antiga de l’estat espanyol i es creu que també és una de les més velles d’Europa. El fundador va ser, l’any 1824, Pau Roca, besavi de la mare de Maria Alba Serra i un manresà que va prendre part en l’episodi de la crema del paper segellat, la revolta manresana contra l’ocupació napoleònica que va tenir lloc el 1808.

Serra es va fer càrrec del negoci el 1984 agafant el relleu dels seus tiets, i des d’aleshores no havia falta mai a cap Sant Jordi. La llibreria fins i tot va ser un dels escenaris de la sèrie de TV3 Rosa que es va enregistrar a Manresa als anys 90. Amb el comiat de Maria Alba Serra, caldrà veure ara quin és el futur d’una llibreria que és un referent a la ciutat.