Mor Luis Torras, el pintor més vell del món, als 111 anys

L'artista ostentava el títol a l'home viu més longeu a Espanya

El pintor Luis Torres

El pintor Luis Torres / José Lores

EFE

Considerat el pintor en actiu més vell del món, el vigués Luis Torras Martínez, nascut el 1912, el mateix any en què es va enfonsar el 'Titanic', ha mort als 111 anys. Torras, a més, ostentava el títol a home viu més longeu a Espanya. En una entrevista amb EFE el 2022, Torras, que llavors vivia amb la seva dona, María Jesús, morta l'any passat, explicava que cada dia s'aixecava a dos quarts de vuit del matí per a posar-se davant d'un cavallet sense necessitat de trobar una motivació especial per a continuar pintant.

"L'afany de superació. No es queda un aturat. Cal millorar, sempre cal millorar. Això és suficient per a pintar", va afirmar llavors el pintor centenari en una conversa que es va produir en el centre d'un estudi on s'amuntegaven els olis, els cavallets i els pigments que utilitzava. Assegurava que "sempre vols millorar" i concloïa que la pintura era la seva "vida".

Els temes principals retratats en les pintures de Torras són les figures humanes estàtiques, els paisatges i les naturaleses mortes. Encara que una gran part de la seva obra es troba a la Casa dones Arts de Vigo, on s'exhibeix la Col·lecció Torras, es poden visitar obres seves en el Reina Sofia de Madrid, en el Museu Quiñones de León de Vigo, en el Museu de Pontevedra o en el Museu d'Art Contemporani de Santiago.

Torras va ser seguidor d'artistes com Piero della Francesca, del qual admirava la lluminositat que aconseguia en els seus frescos, o d'El Greco i Leonardo da Vinci, als quals considerava "superpintors". Per desig exprés del pintor, no se celebrarà cap esdeveniment de caràcter social per la seva mort.