Memoria.cat incorpora tretze films del cineasta manresà Enric Roca

El conjunt audiovisual que es pot consultar gratuïtament al web inclou diversos enregistraments dels anys de la Transició a la capital bagenca

Enric Roca va rebre un premi especial en el festival Clam de fa tres anys

Enric Roca va rebre un premi especial en el festival Clam de fa tres anys / ARXIU/ALEX GUERRERO MAESTRE

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

La meitat de la filmografia del cineasta manresà Enric Roca Carrió (1957) es pot consultar de forma lliure i gratuïta al portal memoria.cat, on s’hi allotgen nombrosos webs dedicats a la memòria històrica de la capital bagenca. Després d’incorporar tots els curtmetratges de Joan Guitart Clapera, el juny del 2020, el repositori digital que gestiona l’Associació Memòria i Història de Manresa amplia la seva oferta audiovisual amb tretze produccions cinematogràfiques.

El conjunt incorporat són treballs realitzats entre els anys 1976 i 2021. Les primeres filmacions es van rodar durant la Transició i esdevenen avui en dia un testimoni de manifestacions socials i culturals com la festa de presentació d’un Congrés de Joves, les pintades a les parets de la ciutat, la retolació dels carrers en català a càrec d’un grup de joves, l’Aplec del’Estatut de l’abril del 1977, la Trobada de Nans i Capgrosos del 1978 i el Canet Rock d’aquell mateix any. Les imatges ens retornen un paisatge urbà en part desaparescut i mostren capítols de la història local que molts manresans no van viure.

En el conjunt que posa memoria.cat a disposició de la ciutadania també hi ha reportatges sobre el cementiri, l’enderroc de la Sala Ciutat i l’anticlericalisme durant la Guerra Civil, així com un fals documental sobre la instal·lació d’una cadena de donuts a Manresa. Destaca també el llargmetratge Sospita de fe, un documental on Roca va tractar la persecució religiosa que va tenir lloc a la ciutat durant els primers temps de la guerra civil.

Els dos últims treballs de Roca també figuren en la filmografia accessible a memoria.cat: Confinats, un documental amb escenes sobre el confinament de la primavera del 2020 causat per la pandèmia de la covid i en el que hi van col·laborar molts ciutadans; i Belles fulles de tardor, un altre film dcumental que aborda la relació d’amistat entre dues persones d’edat avançada, Salvador Farrés, un dels últims integrants de la Lleva del Biberó supervivents de Catalunya, i Joan Cals.

El web sobre l’obra cinematogràfica d’Enric Roca també inclou a partir d’ara dos audiovisuals que ja formaven part de l’extens corpus digital de memoria.cat: les converses que el realitzador manresà va mantenir amb el monjo montserratí i historiador Hilari Raguer i amb el sacerdot, arxiver i historiador manresà Josep Maria Gasol.

Enric Roca es va formar en el camp del cinema no professional durant els anys 70. Va exercir com a crític a Regió7 i també va fer estudis a l’Escola d’Art.