MoMa: Un nou espai cultural al centre de Manresa

L’escola d’idiomes es trasllada al pasatge Ginjoler per combinar classes i activitats obertes a la ciutat: exposicions, tallers i llibreria

L'espai cultural s'inaugurarà el dia 16 de març amb l’exposició "Bestiari" de l’artista valencià Adrià Mikko 

L’edifici, de tres plantes i totalment rehabilitat, és del 1940 i havia estat magatzem de la botiga de fotografia Llum i Color

Així és MoMa per dins, el nou espai cultural privat de Manresa

Oscar Bayona

Susana Paz

Susana Paz

Després de 10 anys a les Bases de Manresa, les fundadores de l’escola d’idiomes MoMa New School, Maria Gallofré i Montse Parera, havien de decidir si mantenien la seu o si buscaven un nou espai. Van trobar i comprar una nau del 1940, al número 4 del passatge Ginjoler, que amb una inversió de 650.000 euros han transformat en un edifici completament rehabilitat, de 435 metres quadrats i tres plantes, que a més d’encabir l’escola, neix amb vocació d’espai cultural obert a la ciutat. El MoMa Espai Cultural s’inaugurarà el dia 16 de març (17 h) amb l’exposició Bestiari de l’artista valencià Adrià Mikko tot i que les classes en el nou edifici ja van començar el gener; també, la primera exposició.

El nou espai cultural havia estat magatzem i laboratori de la desapareguda botiga manresana de fotografia Llum i Color i la intenció és programar «el que voldríem veure i que passés a la ciutat», explica la gestora cultural Marta Camprubí, encarregada del nou centre. Un projecte que té molt a veure amb la dinàmica d’una escola que treballa per projectes, amb la lectura i el teatre musical i, sobretot, pel fet de trobar un espai com la nau on s’han traslladat: «Se’ns va obrir tot un món i vam decidir acostar molt més la cultura, no només als nostres alumnes, sinó a tota la ciutat amb exposicions, tallers i una llibreria», explica Parera. 

Llibreria Downtown

Ubicada a la planta baixa de l’edifici, a l’altra banda de la recepció, està especialitzada en llibres d’art i literatura infantil i juvenil en llengua anglesa, francesa, catalana i castellana i una «selecció d’objectes i obres creades per artesans i artistes locals». A partir de l’abril la llibreria estrenarà la seva programació d’activitats amb dos clubs de lectura infantils mensuals i diferents tallers d’il·lustració, escriptura creativa o taller de lectura pensats «per fomentar l’hàbit lector entre els més petits». Tindrà paradeta per Sant Jordi, al Passeig.

Exposicions

La intenció és programar, explicaven ahir Parera i Camprubí, «entre 5 i 6 exposicions d’art contemporani a l’any. La que es pot veure aquests dies porta per títol La utilitat de l’inútil, d’Anna Benet i Octavi Serra; de moment hi passaran Adrià Mikko; Sílvia Garcia Camps; Isidro Nieto i David Ricard Andreu. De lliure accés i es podran visitar de dilluns a divendres (de 2/4 de 10 a 2/4 de 2 de la tarda i de 2/4 de 4 a les 8 del vespre. 

Tallers culturals per a adults en català

En preveuen 25 a partir de l’abril i es faran en horaris de matins. La primera tongada inclourà cursos d’astronomia, història de l’art, òpera, moda, ioga, dibuix, nutrició, fotografia i dansa contemporània. Majoritàriament tindran una desena de sessions per a grups d’entre 4 i 15 persones. Seran de pagament.eï hàbits".