Sant Fruitós ja no serà seu del Clam; l'organització diu que l'Ajuntament "va entendre el perquè"

El consistori bagenc diu haver rebut la notícia "amb tristor i incredulitat per les explicacions poc coherents"

L'Associació Clam. Societat i Cinema, en canvi, afirma que "els arguments es van comprendre"

Prescindir de Sant Fruitós es deu "a la necessitat de "ressituar el festival", amb una nova estructura organitzativa

El Festival Clam se celebrarà del 18 al 27 d'octubre

El Festival Clam se celebrarà del 18 al 27 d'octubre / Oscar Bayona

Susana Paz

Susana Paz

El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, el Clam, no tindrà com a seu Sant Fruitós de Bages en la seva pròxima edició, tal com havia estat en els tres darrers anys, primer com a poble convidat, després com a seu fixa. Fins aquí, tot correcte. Però l'explicació de com s'ha fet i comunicat ha provocat discrepàncies entre el consistori bagenc i l'organització del festival, que es troba immersa en un replantejament per dotar el certamen d'una nova estructura organitzativa, com va avançar Regió7 el desembre passat i que es podria fer pública les pròximes setmanes.

Avui, el govern fruitosenc ha enviat un comunicat explicant que la sortida del poble del festival bagenc s'ha fet "de forma unilateral i sense cap conversa prèvia" amb el consistori per part de l'organització del festival. Jesús Fernández, president de l'Associació Clam. Societat i Cinema, que organitza el certamen cinematogràfic, ha explicat a aquest diari que, efectivament, la decisió de no continuar tenint una tercera seu la va prendre l'entitat, però que es va comunicar al consistori en una reunió celebrada el 30 de gener amb un "representant" (regidor) de l'Ajuntament de Sant Fruitós, en cap cas amb l'alcalde: "En els dos últims anys, amb la nova direcció encapçalada per l'Esteve Soler, el Clam, nascut del voluntarisme, ha crescut exponencialment i ha fet un tomb. Necessitem ressituar-nos i, com els vaig comunicar, la intenció és concentrar-nos en Manresa, on tenim el públic, i en Navarcles, on tenim els orígens. Hem de frenar i gestionar els canvis. Això és el que els vaig traslladar". Segons Fernández, la conversa "va ser cordial i els arguments es van comprendre, es va entendre el perquè". És per això, explica, que no "entén" el to d'un comunicat que qualifica les explicacions dels organitzadors de "poc coherents per part de la direcció del festival". Fernández puntualitza, també, que la "direcció del festival" no té res a veure amb la decisió: "l'ha pres l'entitat organitzadora".

En el seu comunicat, el consistori assegura que "s'ha rebut aquesta notícia amb tristor i incredulitat per les explicacions poc coherents per part de la direcció del festival i per la pèrdua que suposa trencar aquesta relació que feia sumar i teixir lligams culturals entre municipis veïns". Segons Fernández, prendre aquestes decisions no són fàcils: "Ho fem a contracor, però de vegades has de fer un pas enrere per ressituar-te".

Sant Fruitós de Bages va iniciar la seva relació amb el Clam el 2021, sumant-se com a seu permanent al projecte en l'edició del 2022, al costat de Navarcles i Manresa. Com explica el comunicat, durant les dues darreres edicions, l'Ajuntament ha posat a disposició del festival el Teatre Casal Cultural com a sala de cinema, així com una dotació pressupostària, i s'ha treballat per donar suport i difusió al festival per fer-lo créixer. Per a Fernández, "només podem agrair el suport del consistori" al Clam.

DATES DEL CLAM 2024: DEL 18 AL 27 D'OCTUBRE

La vintena edició del Clam es farà del 18 al 27 d'octubre. Ahir, el festival treia pit de la programació de la darrera edició. Els films projectats en el certamen bagenc havien rebut 11 nominacions als Oscars; 24 als Goya; 20 als Gaudí i 25 al Cesar francesos. Així mateix, 20 days in Mariupol, el film que inaugurava el Clam al Bages Centre de Manresa en rigorosa estrena estatal, s'enduia l'estatueta daurada al millor documental.

L'èxit de l'actual Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (que va multiplicar per 15 el públic assistent) i, entre d'altres, va entrar a formar part de l'elit internacional dels principals festivals de cinema social com a únic representant català, no va evitar que la nova direcció reclamés més recursos per no tirar la tovallola (un guant que va recollir l'Ajuntament de Manresa) i la necessitat d'una nova estructura organitzativa (entre la direcció i l'associació).