La població activa més gran de 55 anys creix un 53% en l'última dècada a Catalunya

Els sèniors ja suposen el 20% del total de professionals en edat de treballar

Treballadors en una oficina

Treballadors en una oficina / Arxiu/Europa Press

Redacció/Agències

La població activa més gran de 55 anys ha crescut a Catalunya un 53% l'última dècada i suposa el 20% del total de la força laboral, segons un informe publicat aquest dimarts per la Fundació Adecco. En total hi ha 784.900 persones més grans de 55 anys que tenen feina o en busquen. El col·lectiu sènior ha anat augmentant les darreres dècades. El 2013 representava l'11% i estava format per 511.000 persones. El 2003 hi havia 367.600 persones de més de 55 anys en actiu. Així, els últims 20 anys la població activa de més de 55 anys s'ha incrementat un 134%.

Per províncies, Tarragona, amb el 20,6%, és la que té una proporció més gran de població activa sènior, seguida de Lleida (19,8%) Barcelona (19,6%) i Girona (19,4%).

Pel que fa al conjunt d’Espanya, el nombre de persones actives més grans de 55 anys s'ha disparat un 62% en l'última dècada i un 147% en 20 anys, fins a vorejar el 2023 els cinc milions de persones, segons l’informe de la Fundació Adecco.

En concret, Espanya té 4.853.400 persones actives més grans de 55 anys, o el que és el mateix, gairebé 5 milions de persones sènior tenen feina o en busquen a Espanya, xifra que suposa el 20% del total de la força laboral (fa 10 anys representaven el 13%).

Per comunitats autònomes, Castella i Lleó (24,9%), Astúries (23,7%) i País Basc (23,1%) són les regions amb una proporció més gran de persones majors de 55 anys entre el total de la població activa, mentre que Balears (18,8%), Múrcia (18,9%) i Andalusia (19,1%) presenten els menors percentatges. En qualsevol cas, a totes les comunitats autònomes la proporció de força laboral sènior augmenta i s’acosta al 20%.

Per províncies, Segòvia (28,5%), Zamora (27,5%) i Lugo (27,3%) tenen el nombre més gran de sèniors en actiu en el total de la seva població edat de treballar.

"Qüestió estratègica"

La Fundació Adecco subratlla al seu informe que la inclusió de les persones sènior al mercat laboral s'ha convertit en una "qüestió estratègica" per a l'economia, en un context d'envelliment rècord, en el qual la mitjana d'edat de la població és cada vegada elevada.

Els anomenats 'baby-boomers', la generació més nombrosa de la història, ja supera la franja dels 55 anys i engrosseix la proporció de persones sènior a Espanya, una realitat que es consolidarà en imparable tendència, com subratlla Adecco. La caiguda en picat de la natalitat i l'augment de l'esperança de vida provoquen un envelliment de la població en xifres rècord, que s'està traslladant a una força laboral que té una mitjana d'edat cada vegada alta.

A Espanya es comptabilitzen 133 persones més grans de 64 anys per cada 100 menors de 16 anys, una proporció que augmenta de forma accelerada al segon país de la UE amb menys nombre de naixements.

“Davant aquesta realitat, urgeix potenciar el talent sènior com a motor de competitivitat, de manera que es rebutgin definitivament els prejudicis negatius que releguen els més grans de 55 anys del mercat laboral. La seva contribució i aportació és clau per a la competitivitat de les empreses i per a la sostenibilitat del país, i és fonamental oferir palanques de formació i reciclatge professional”, destaca Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco.