Yolanda Díaz defensa la llei 'rider' al costat de la CE: "Els algoritmes no es poden utilitzar contra drets fonamentals"

La vicepresidenta confia que la UE acordarà un text per regular les plataformes digitals a nivell comunitari aquest 2023

Albert Cadanet (ACN)

La vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, ha defensat la llei espanyola sobre les plataformes digitals -també coneguda com a llei 'rider'- al costat de la Comissió Europea. "Els algoritmes no es poden utilitzar contra els drets fonamentals de la ciutadania", ha manifestat aquest dijous al costat del comissari de Treball i Drets Socials, Nicolas Schmit, en el marc de la reunió d'alt nivell 'El futur del treball i el diàleg social' celebrada a Santiago de Compostela. En aquest sentit, la també ministra de Treball i Economia Social confia que els països de la UE arribaran a un acord sota la presidència espanyola -aquest 2023- sobre un text que reguli les plataformes digitals a nivell comunitari.

Per Díaz, la norma espanyola combina "l'economia digital" amb "els drets laborals", i remarca que s'ha aconseguit "de la mà del diàleg social" a través d'un acord entre patronals i sindicats. "Això és un tema molt important", ha recalcat, tot mostrant el seu compromís perquè una directiva similar en l'àmbit comunitari també s'obri camí.

Per la seva banda, el comissari Schmit ha subratllat la importància de regular les plataformes digitals. "No estem en contra d'elles, però no podem acceptar un model de negoci basat en les normes socials menys exigents; [...] volem deixar clar quin lloc ocupen els algoritmes en els llocs de treball, i aquí el diàleg social és fonamental", ha reivindicat.

Segons Schmit, les plataformes digitals s'han convertit en un nou model de negoci que altres sectors estan utilitzant, "per això és rellevant que hi hagi regles", ha apuntat. "Això és precisament el que està fent el mecanisme espanyol", ha afegit.