El fons britànic Zegona compra Vodafone España per 5.000 milions d’euros

La companyia preveu culminar l'operació el primer trimestre del 2024, encara que abans haurà d'obtenir el permís del Govern 

Sara Ledo

El grup Vodafone ha anunciat aquest dimarts que ha arribat a un acord vinculant amb el fons britànic Zegona per a la venda del 100% de Vodafone España (Vodafone Holding Europe), per 5.000 milions d’euros, després d’intenses negociacions.

El fons preveu culminar l'operació en el primer trimestre del 2024, encara que abans haurà d'obtenir el permís del Govern en virtut del règim sobre inversions estrangeres de l'Executiu, segons ha revelat el conseller delegat de Zegona, Eamonn O’Hare, en una roda de premsa telemàtica, en la qual ha assegurat que no preveu que aquesta autorització es demori mes de "tres o quatre mesos".

En virtut de l’acord, Vodafone prestarà determinats serveis a Vodafone España per un cost total anual de servei de 110 milions d’euros.

L'operació es realitzarà amb un pagament en efectiu d'almenys 4.100 milions d'euros i fins a 900 milions d'euros en forma d'accions preferencials en una entitat de nova creació ('Newco') que utilitzarà els fons per subscriure noves accions ordinàries de Zegona. Aquesta nova entitat es compromet a no exercir els seus drets de vot a Zegona (excepte en el cas d'una adquisició) i les accions seran transferibles i reemborsables a tot tardar sis anys després de la seva emissió.

Zegona finançarà l'operació a través d'una combinació de nou deute, finançament de Vodafone i una nova ampliació de capital, segons ha informat. Així, ha subscrit un finançament de deute compromès per valor de 4.200 milions d'euros i una línia de crèdit de 500 milions d'euros. Per la seva banda, Vodafone aportarà fins a 900 milions d'euros de finançament i l'ampliació de capital serà de fins a 600 milions d'euros d'inversors interns. Després de l'augment de capital, es preveu que la nova línia de deute generi una posició de deute net al tancament de 3.700 milions d'euros, la qual cosa representa un palanquejament de 2,9 vegades.