El Govern injectarà 2,5 milions a la 'manresana' Sateliot, l'empresa que ha desenvolupat dos dels nanosatèl·lits de la Generalitat

Torrent anuncia l'acord pel préstec a la segona edició del News Space Economy Congress, que compta amb 500 registrats

Llançament del nanosatèl·lit 'Enxaneta'

Llançament del nanosatèl·lit 'Enxaneta' / arxiu

Aina Martí (ACN)

El Govern injectarà 2,5 milions per finançar el creixement de l'empresa amb arrels manresanes del sector espacial Sateliot que va desenvolupar dos dels tres nanosatèl·lits que la Generalitat ha posat en òrbita, l'Enxaneta i el Minarió. El préstec participatiu serà gestionat per la societat adscrita a la conselleria, Avançsa, i s'inscriu dins la Línia de Projectes Extraordinaris. Així ho ha anunciat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, en el discurs inaugural del 'New Space Economy Congress'. L'esdeveniment, organitzat per l'Executiu i la Cambra de Comerç, es consolida en la segona edició amb prop de 600 inscrits i amb ponents com l'exministre de Ciència i astronauta Pedro Duque o el director tècnic a l'Oficina del CTO a Google Cloud; John Abel.

"Estem absolutament compromesos amb aquest sector econòmic que s'ha democratitzat. Fa uns anys era impensable que el Govern pogués ser un actor rellevant en el context europeu", ha dit Torrent, que ha afegit que la licitació del quart nanosatèl·lit es resoldrà abans de finals d'any.

El congrés, que se celebra els dies 22 i 23 de novembre a la Llotja de Mar, se centra en sessions de debat i de networking. L'objectiu de l'esdeveniment és "aportar un punt de negoci a un sector molt tecnològic" i consolidar-se com "una de les 10 fites més importants del 'new space' a Europa". "És tot un èxit", ha celebrat Vicente Atienza, responsable d'innovació i sostenibilitat a la Cambra de Comerç de Barcelona.

Un dels àmbits que es tractarà són les "oportunitats i amenaces" de les constel·lacions, el sistema de més tendència del sector però "donar una perspectiva diferent amb les tecnologies quàntiques" i també quines aplicacions poden tenir les dades recollides des de l'espai i altres aplicacions "per exemple dins de l'àmbit TIC, de la sostenibilitat, de les crisis humanitàries i d'ajuda a la cooperació internacional".

En aquest punt, Torrent ha recordat que alguns dels nanosatèl·lits en òrbita del Govern estan recollint dades sobre el clima a la conca del Mediterrani per configurar estratègies per lluitar contra l'emergència climàtica.

Flandes, regió convidada

L'esdeveniment ha guanyat to internacional aquest any amb la participació d'una regió convidada, Flandes. "En els últims 30 anys cada 10 anys la facturació de la indústria espacial s'ha duplicat i en els últims anys encara creix més", ha dit Mark Antonissen, assessor digital, d'indústria, espai i defensa a VLAIO, l'Agència d'Innovació i Emprenedoria de la regió.

Les empreses del sector d'aquesta regió de Bèlgica van generar 320 milions d'euros de facturació el 2020, un terç del qual vinculat a l'Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès).

Pel que fa al pes de Catalunya en el sector, la Cambra calcula que hi ha 200 empreses i més de 2.000 treballadors i espera que creixi fins als 8.400 empleats en quatre anys. "Per cada euro invertit al sector, se'n generen 10", ha dit Atienza.

L'esdeveniment se celebra des del 2020, però no va ser fins a l'any passat que la jornada va fer un pas endavant i es va començar a celebrar en format congrés de dos dies i amb ponents internacionals.

Agraïment de Santacreu a Roca

Al seu torn, el president de la Cambra, Josep Santacreu, que ha assumit el càrrec després de guanyar les eleccions a finals de setembre, ha dedicat part del discurs a recordar l'aportació de l'anterior presidenta, Mònica Roca, a l'aposta de l'ens cameral a la indústria aeroespacial, de la qual forma part. "Gran part de l'èxit que celebrem en aquest congrés és per iniciativa seva", ha afegit l'exdirectiu de DKV.