Parlem d’inversió amb...

Nabil El-Asmar Delgado: "Vontobel ajuda a crear noves opotunitats per als inversors"

Es va incorporar a Vontobel el 2018 com Country Head per a la Península Ibèrica, a més de liderar la relació amb clients institucionals, és responsable de dissenyar i implementar l’estratègia de negoci per a aquest mercat. Compta amb una àmplia trajectòria en la indústria com a director comercial en diferents gestores d’actius internacionals. Nabil és llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Madrid i per la Universitat de Westminster.

Nabil El-Asmar. Country Head Iberia Vontobel

Nabil El-Asmar. Country Head Iberia Vontobel

Susana Criado / Clara Bernal

Estem a punt de tancar el 2023. Està sent un any complicat per la pujada de tipus, l’elevada inflació, l’amenaça d’una recessió econòmica als EUA i Europa. Complicat també per la geopolítica, amb la guerra d’Ucraïna enquistada i la d’Israel-Gaza en plena escalada. ¿Què està funcionant millor?

Després d’una dècada de creixement robust, el món es troba en un entorn econòmic vulnerable a la inflació i als riscos geopolítics, com s’ha vist durant i després de la pandèmia de la covid-19, la guerra d’Ucraïna i el recent conflicte a l’Orient Mitjà. Podríem dir que el que millor funciona és la diversificació, per descomptat, i ser molt conscients de les oportunitats i els riscos que cada inversió implica. Una cartera diversificada ofereix les millors alternatives, i davant la incertesa actual creiem, encara més, que l’era daurada de la inversió de qualitat, acaba de començar. Un enfocament de qualitat es pot aplicar tant a la renda fixa com a la renda variable.

La gran sorpresa aquest any 2023 ¿ha sigut la renda variable?

Els inversors que miren de calibrar l’estat de l’economia nord-americana s’han enfrontat a senyals contradictoris. Llavors, potser no sorprèn que molts inversors hagin recorregut a la liquiditat, o als actius que la substitueixen, especialment lletres del Tresor, per protegir el capital. Per exemple, molts ens han comentat que han acumulat un 40% de les seves carteres de clients en inversions similars a la liquiditat amb venciments de tres a sis mesos. Si bé aquesta operació de preservació del capital ha tingut sentit, és temps de preguntar-se si continua sent vàlida, ja que sembla que estem arribant als tipus definitius. En aquests moments, el cost d’oportunitat de no invertir pot ser alt i comprometre la cartera a llarg termini.

Pensant en el 2024, ¿en quins actius, a quines regions i en quines temàtiques podem trobar oportunitats?

Cada inversor té el seu propi perfil de risc, necessitats i horitzons d’inversió, per a alguns el curt termini és més important que el llarg termini. És important que cada inversor tingui clar els seus objectius d’inversió i conegui bé els riscos i oportunitats. Tant la renda fixa com la renda variable ofereixen oportunitats atractives, precisament pel seu potencial de diversificació.

Per a un inversor conservador, que busqui preservar capital i ajustar el risc ¿què proposeu?

La renda fixa d’alta qualitat i també el crèdit amb grau d’inversió són alternatives interessants. Una altra proposta interessant és la renda fixa multisector, que són inversions capaces d’ajustar-se ràpidament per buscar noves oportunitats i mitigar els riscos que generen l’evolució de les condicions del mercat. Aquestes estratègies busquen valor relatiu per territoris geogràfics, sectors, emissors i tipus de bons, amb intenció d’aconseguir alfa tant des d’un enfocament bottom-up com top-down. Òbviament, l’inversor ha de ser conscient dels riscos i assegurar-se que és capaç d’assumir-los.

D’esquerra a dreta, Jaime Hoyos, Cristina Castro, Ricardo Comin, Elena Nieto, Gonzalo Diez de León, Nabil El-Asmar Delgado.

D’esquerra a dreta, Jaime Hoyos, Cristina Castro, Ricardo Comin, Elena Nieto, Gonzalo Diez de León, Nabil El-Asmar Delgado. / .

I per a aquell estalviador que vulgui incorporar borsa, ¿podries donar-me dues idees d’inversió?

La renda variable nord-americana i global ofereix oportunitats interessants. La direcció dels tipus d’interès continua sent un factor preocupant per als inversors. Per tant, una estratègia de creixement basada en la qualitat, on s’inverteix en empreses que siguin resistents en moments de recessió i exitoses a llarg termini, és molt important.

La inversió d’impacte és també atractiva. Invertir per mitigar els efectes del canvi climàtic no només és necessari per prevenir el seu catastròfic efecte –l’estrès hídric o la pèrdua de biodiversitat– per anomenar-ne alguns, sinó que també té sentit des del punt de vista econòmic a llarg termini. Per exemple, recentment, l’Autoritat del Canal de Panamà ha anunciat noves retallades en el trànsit de vaixells a causa de la sequera provocada per El Niño, que es considera el pitjor de la història recent.

«Un enfocament de qualitat es pot aplicar tant a la renda fixa com a la renda variable»

NABIL EL-ASMAR DELGADO

— Country Head per a la Península Ibèrica a Vontobel

Per construir carteres d’inversió sòlides és important el termini i la diversificació, però també comptar amb un bon assessor financer ¿què aporta un assessor financer a la planificació del patrimoni?

L’assessor financer pot orientar els inversors a prendre decisions, tenint en compte la situació financera de cada persona. Explicar els riscos i les oportunitats.

¿Què aporta incorporar a una cartera fons d’inversió d’una gestora internacional com Vontobel?

Especialització. Com a gestora activa i multiboutique, estem en posició d’oferir solucions d’inversió en renda fixa, renda variable i multiactiu. Estem organitzats en sis boutiques independents, on cadascuna té la seva pròpia filosofia d’inversió.

Com a gestora, ¿incorporeu criteris de sostenibilitat a la selecció d’actius?

Sí. Com a firma d’inversió global, Vontobel exerceix un paper responsable i actiu en la transformació sostenible de la nostra societat i economia. Això es reflecteix en la nostra governança, filosofia d’inversió i processos operatius. Moltes de les nostres solucions d’inversió se centren en empreses i sectors que contribueixen a la transformació sostenible i gestionen els riscos associats. D’aquesta manera, Vontobel ajuda a crear noves oportunitats per als inversors.

Des de Vontobel ¿què esteu fent per fomentar l’educació financera entre els vostres clients?

L’educació financera de la societat és clau per assegurar un nivell de prosperitat adequat. Com a gestora compromesa, des de Vontobel hem participat a nivell local en diverses activitats entre les quals destacaria les tres següents:

De la mà de l’associació sectorial de la qual formem part, i en col·laboració amb una ONG, participem en un programa que imparteix educació financera bàsica a estudiants d’FP per dotar-los d’eines que els permetin prendre decisions adequades.

Igualment, i de la mà d’una fundació, hem col·laborat en l’elaboració, publicació i distribució del llibre Cuidemos de nuestro planeta, que pretén acostar els criteris ASG i la inversió sostenible al públic infantil. 

Finalment, de manera mensual, col·laborem en l’emissió d’un programa de ràdio centrat en l’Educació Financera en el qual divulguem conceptes que poden ser d’utilitat als inversors particulars que mantenen inversions en productes financers.

FITXA EMPRESARIAL

Nom complet de la gestora, seu i any de creació:

Vontobel té la seva seu principal a Zuric, Suïssa i va ser fundada el 1924.

Patrimoni gestionat a nivell global i a Espanya:

A nivell global, Vontobel gestiona aproximadament 220.000 milions d’euros.

A Ibèria, la gestora té uns actius sota gestió d’aproximadament 3.000 milions d’euros. Dades a 30 de juny de 2023.

Data d’obertura d’oficina a Espanya:

2012

Presència i equip a nivell nacional i internacional:

L’equip de Vontobel Asset Management a Madrid que dona servei al mercat ibèric compta amb sis persones. A nivell internacional el nombre d’empleats de Vontobel ronda els 2.200.

En què són especialistes:

Vontobel Asset Management és una gestora d’actius amb abast mundial i un enfocament multiboutique. Compta amb boutiques especialitzades en solucions molt competitives tant en renda fixa com en renda variable. Concretament, destaquen capacitats en renda variable nord-americana, inversió d’impacte, renda fixa corporativa i matèries primeres.