La nevada deixa gruixos de 4 centímetres a la Cerdanya i l'Alt Urgell

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 16 trucades de la Cerdanya, 8 de les quals s'han fet a Alp i 4 a Prats i Sansor

La neu ha obligat a circular amb cadenes pel port de la Bonaigua. Cotxes atrapats per la neu a Sort

La neu ha obligat a circular amb cadenes pel port de la Bonaigua. Cotxes atrapats per la neu a Sort / ACN/Marta Lluvich

Redacció / ACN

La nevada d'aquest dilluns ha deixat gruixos de fins a 4 centímetres a punts de la Cerdanya i l'Alt Urgell. De fet, les precipitacions s'han fet notar a cotes baixes, arribant a acumular 3 centímetres a Puigcerdà i 4 a la Seu d'Urgell. Aquest gruix s'ha repetit ja uns metres més amunt, a Alp (1180).

Les nevades han afectat sobretot l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça i han fet activar el pla NEUCAT, que ha quedat desactivat cap a les 20 h. Fins a les 18 hores, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 35 trucades, la majoria per vehicles afectats per les condicions amb problemes per la neu. En destaquen 16 a la Cerdanya, de les quals 8 s'han fet a Alp i 4 a Prats i Sansor.

Diferents veïns de la zona han compartit a les xarxes les imatges de com la neu ha enfarinat els carrers de les capitals de la Cerdanya i l'Alt Urgell.

La nevada ha afectat una desena de carreteres de l'Alt Pirineu i Aran, on ha sigut necessari circular amb cadenes segons informen des del Servei Català de Trànsit. Algunes de les carreteres que aquest dilluns a la nit requerien l'ús obligatori de cadenes són l'L-500 Barruera a la Vall de Boí, la C-28 a Port de la Bonaigua, la C-13 entre Sort i Esterri d'Àneu, la C-13z a Esterri d'Àneu, la C-147 entre Esterri d'Àneu i Alt Àneu, L-504 a Llavorsí- Lladorre i l'L-510 entre Tírvia i Alins.

A l'N-230 entre Vilaller i Vielha és obligatori l'ús de cadenes i, a més està restringit el pas de vehicles de 3a categoria. Els camions tenen restringida la circulació a l'N-260 per neu/ gel a la calçada entre Sarroca i Pont de Suert i entre Ribera d'Urgellet i Baix Pallars.

Davant d'aquesta situació, des de Protecció Civil i a través d'un comunicat, han recomanat als conductors molta prudència en la mobilitat per les comarques de l'Alt Pirineu i informar-se de l'estat de les carreteres abans de sortir de casa. Altres consells passen per tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria. També es demana evitar la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible.