En Directe

Màxima de rècord a la Catalunya central a Artés, amb 44,4ºC

El pantà de Darnius i la localitat de Navata han registrat aquest dimarts la temperatura més alta (45,1ºC) des de que hi ha dades oficials

Un gos refrescant-se a la font de la Plana de l'Om de Manresa

Un gos refrescant-se a la font de la Plana de l'Om de Manresa / Arxiu / Oscar Bayona

Redacció

Temperatures de rècord històric a la Catalunya central. La calor abrasa aquest dimarts Catalunya i ha deixat valors de rècord històric a punts de la regió central, com és el cas d'Artés. A les 16 hores, al municipi bagenc els termòmetres s'han enfilat fins als 44,4ºC. La temperatura més alta registrada al municipi bagenc després de la d'avui és la del 28 de juny del 2019, quan es va arribar als 43,6ºC. Són dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya, on l’estació d’Artés hi figura des del 2006. Tanmateix, n’hi ha altres que hi són des de fa més de 20 anys, i que si bé no han tingut una temperatura tan alta com la d’Artés, també han fet el seu propi rècord. Entre altres, hi trobem les poblacions d'Òdena, que avui ha arribat als 43,7ºC (quan la màxima històrica era de 41,6ºC), i els Hostalets de Pierola, on els termòmetres han arribat a marcar els 42,2ºC (quan la màxima històrica era de 41,2ºC).

A Manresa, la màxima històrica es va registrar en fins a dues ocasions, els anys 1987 i 1994, on els termòmetres es van enfilar fins als 42,5ºC, segons la sèrie recollida ininterrompudament des del 1984 a la Casa de la Culla. La capital del Bages ha estat a punt d'igualar aquest registre avui quan, a les 15:20 hores, els termòmetres han marcat 42,4ºC, segons l'AEMET.

45,1 graus a l’Alt Empordà

Un total de 70 estacions de la XEMA han superat aquest migdia els 40°C, 31 de les quals han enregistrat avui el seu rècord absolut. El rècord oficial des que es tenen dades, segons el Meteocat, s'ha registrat a la tarda al pantà de Darnius-Boadells i a Navata (a l’Alt Empordà), amb 45,1 graus. Des del juny 2019 que el rècord el tenia Alcarràs, al Segrià, amb 43,8 graus, i també Artés i Vinebre, amb 43,6.

L'agència meteorològica de l'ONU ha alertat de l'arribada d'una onada de calor al Mediterrani que s'intensificarà a partir del 19 de juliol amb episodis extrems.