Les tempestes arriben a Catalunya per l'oest; hi ha activat el Pla Inuncat a les comarques centrals

Protecció Civil i el Meteocat alerten de fenòmens de temps violent, pedra i vent molt fort durant tota la tarda i el vespre

El radar del Meteocat mostrava a les 19.45 h els primers ruixats sobre la Catalunya central

El radar del Meteocat mostrava a les 19.45 h els primers ruixats sobre la Catalunya central / Meteocat

Redacció

Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del pla Inuncat en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya que indiquen que aquest dijous a la tarda es pot superar el llindar d’avís per intensitat de pluja de 20mm en 30 minuts a tot el territori excepte a part de la costa i el prelitoral central.

Les tempestes han començat a aparèixer per l'oest i, a les 6 de la tarda, ja eren força actives sobre les comarques lleidatanes. Per exemple, a Maials, al Segrià, hi han caigut 12,5 l/m2 en 10 minuts.

Els ruixats aavançaven cap a la Catalunya central, on han arribat cap a les 7. En les properes hores hi ha risc de pluja intensa al Bages, el Berguedà, l'Anoia, el Solsonès, la Cerdanya i l'Alt Urgell.

Eventualment, els xàfecs poden anar acompanyats de tempesta i localment de fenòmens de temps violent, com pedra i ratxes molt fortes de vent.

Protecció Civil demana extremar la precaució amb les activitats al rius, rieres i torrents i el seu entorn. En cas de pluja intensa recomanen allunyar-se de punts baixos, guals i zones inundables. Protecció Civil de la Generalitat també avisa que cal evitar banyar-se a mar, piscines exteriors o llacs, rius i rieres allà on hi hagi possibilitat de tempesta amb aparat elèctric en el moment que comenci a precipitar. A més a més, alerten que cal evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables, i no creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.