Els embassaments no augmenten el volum d'aigua malgrat els darrers ruixats

La Baells i la Llosa del Cavall perden lleugerament i el de Sant Ponç es manté pràcticament igual

El Pantà de la Baells, ahir

El Pantà de la Baells, ahir / Anna Costa

Lluc Grandia

Els embassaments no s’han vist, ni de bon tros, gens beneficiats d’unes pluges que només han ajudat a que els percentatges d’aigua no baixessin dràsticament. Això es deu, segons fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a que la falta de pluges durant la primavera i també durant el mes d’agost han fet que el terreny estigui «molt deshidratat» i que aquestes pluges, «que sí que han fet créixer els cabals dels rius», no hagin arribat als pantans i embassaments, ja que el sòl l’ha absorbit per hidratar-se. També ho ha fet la vegetació, que estava força resseca i que, amb els ruixats d’aquesta setmana, ha pogut recuperar-se força.

Segons l’ACA, amb aquestes pluges només han arribat als embassaments de Catalunya un total de dos hectòmetres cúbics, una xifra que consideren completament irrisòria, ja que, en total, els embassaments de les conques internes poden arribar a emmagatzemar-ne un total de 700. Segons expliquen, «després de les tempestes de juliol vam passar del 25 al 30 per cent de la capacitat, va anar baixant i ara ens ha servit per arribar de nou a, aproximadament, el 25% de les reserves». Ahir, les xifres mostraven que aquest percentatge es situava al 24%

A més, segons l’agència, els embassaments més afavorits van ser els del Ter, com el de Sau, que va passar del 19,47% el divendres 25 al 20,73% ahir. Mentrestant, els del Llobregat (com el de la Baells) o del Cardener (com el de Sant Ponç o el de la Llosa del Cavall) no van ser capaços ni de reemplaçar l’aigua que es va utilitzar i, per tant, només van servir per no accentuar el descens del volum d’aigua.

Amb les dades a les mans, la situació dels pantans de casa nostra no és gaire esperançadora. El pantà de la Baells, a Cercs (Berguedà), que recull l’aigua del Llobregat, ahir tenia 34,759 hectòmetres cúbics (hm3), que representen un 31,764% de la capacitat total, menys d’un terç però per sobre la mitjana catalana. En canvi, abans de les pluges, aquest percentatge era d’un 32,15% (35,178 hm3), i fa un any eren del 35,60%, amb quasi 39 hectòmetres cúbics, el que representa un descens de quasi quatre punts percentuals.

Els pantans del Solsonès, que s’abasteixen de l’aigua del Cardener, han empitjorat molt més respecte l’any passat, i tampoc s’han beneficiat de les pluges d’aquest darrer cap de setmana. Així doncs, la Llosa del Cavall (Navès) tenia ahir 19,30 hm3 d’aigua (24,12%), el mateix percentage que la mitjana de Catalunya, mentre que el divendres en tenia 19,48 (24,47%). Contrasta amb els 24,81 hm3 de fa un any, que era un 31,01% de la capacitat màxima del pantà.

Finalment, el pantà de Sant Ponç (Clariana de Cardener), que és el més petit dels tres, tenia plena ahir un 36,31% del total (8,85 hm3), mentre que fa cinc dies es trobava al 36,33% (8,86 hm3), unes xifres pràcticament idèntiques que la pluja no va alterar. Tot i ser el pantà de les nostres comarques amb més percentatge d’aigua, també és el que més ha caigut: fa un any, Sant Ponç tenia 14,27 hm3 d’aigua, un 58,54%, de manera que el volum d’aigua ha caigut més de vint punts percentuals

Així doncs, i segons explica l’ACA, serien necessaris «uns deu o quinze dies més de pluges similars a les que han fet aquest cap de setmana» perquè aquestes tinguessin un efecte real en el volum dels embassaments. Ara el sòl ja no està «tan ressec com abans», el que permetria que possibles pluges, com les que es preveuen a partir d’aquest divendres, puguin baixar cap als embassaments en comptes de ser absorbides per la terra. Tot i així, les reserves encara es troben en un nivell «crític» i cal recordar que actualment hi ha restriccions a l’ús de l’aigua.

Subscriu-te per seguir llegint