Onada de fred a Europa: Dos morts per hipotèrmia a Polònia i mil cotxes bloquejats per la neu a França

Bona part del continent viu pendent d'un temporal que ha fet caure els termòmetres a registres molt baixos i que va acompanyat de neu i fort vent

Dos morts per hipotèrmia a Polònia i mil cotxes bloquejats per la neu a França

Dos morts per hipotèrmia a Polònia i mil cotxes bloquejats per la neu a França

EFE

Dues persones han mort per hipotèrmia a causa de les gèlides temperatures a Polònia, un intens fred que travessa bona part d'Europa i que a França ha deixat mil cotxes bloquejats aquesta nit als afores de París per una gran nevada que no havia estat anticipada pels serveis meteorològics.

Polònia travessa la pitjor onada de fred dels últims anys, amb temperatures de fins a -27 ºC en algunes zones de l'est del país i nevades de més de 5 centímetres en una sola nit, que han deixat, a més de les dues víctimes mortals, talls en diverses vies de comunicació.

A nombroses ciutats poloneses s'han habilitat refugis per a indigents a parròquies i centres públics i alguns municipis han fet una crida als ciutadans que puguin acollir persones sense llar durant uns dies.

També han augmentat els accidents de trànsit per la formació de plaques de gel a les carreteres i fins i tot algunes línies de ferrocarril, com la que uneix Varsòvia amb Gdansk (nord) han patit retards o interrupcions per avaries causades pel fred.

Hi ha una alerta activa a tot el país que s'allargarà durant diversos dies, ja que s'espera que la situació continuï similar durant aquesta setmana i la propera pel pas d'un temporal de vent àrtic.

En zones com les muntanyes Bieszczady (est), els vents arriben als 70 quilòmetres per hora i la temperatura més càlida és de tan sols 12 graus sota zero.

De trombes d'aigua a la neu

Poques setmanes després de l'inici de l'hivern boreal, Europa ha passat de trombes d'aigua que la setmana passada van deixar inundacions al nord-est i nord europeu a neu i fred, amb nombrosos problemes, sobretot per a la circulació de vehicles.

A França, el ministre de Transports, Clément Beaune, ha explicat en declaracions a l'emissora RMC que anit, uns 1.000 vehicles van quedar bloquejats a l'autopista A13, sobretot a la sortida de París, tot i que el número havia quedat reduït a uns 400 quan ha atès la premsa passades les 6 del matí.

L'A13 estava tancada en un tram de 10 quilòmetres i en la mateixa situació es trobava l'autopista A12, que va de París en direcció a Bretanya.

Beaune ha relacionat aquesta situació amb el fet que al començament de la nit es va produir "un episodi de neu que no esperava Météo France", que aquest matí ha hagut de corregir les seves previsions i que ha activat l'alerta taronja per neu i gel en quatre departaments de Normandia i en altres dos a la regió de París.

Amb caràcter preventiu, avui s'han anul·lat els transports escolars a quatre departaments.

El Regne Unit també pateix aquest dimarts baixes temperatures, amb mínimes sota zero durant la nit a la majoria del país, si bé l'atenció se la segueixen emportant les alertes per inundació que encara persisteixen després de les pluges abundants de la setmana passada. A mig matí, l'Agència Mediambiental mantenia actives un total de 116 alertes per inundació, principalment al sud del país.

Portugal, per la seva banda, registra un augment de les precipitacions i de les temperatures mínimes aquest dimarts i possiblement dimecres per una massa d'aire marítim, i preveu una baixada dels termòmetres a partir de dijous, quan es podrien assolir els 8 graus baix zero en alguns punts amb l'arribada d'una massa d'aire polar procedent d'Escandinàvia.

Segons el pronòstic de l'Institut Portuguès del Mar i l'Atmosfera, aquesta massa d'aire polar "envairà gradualment" el nord de la Península Ibèrica i posteriorment el sud, i "probablement" obligarà a activar les alertes per fred a diverses regions lusites davant el risc de gelades.

Les temperatures a Alemanya arriben a alguns llocs fins a menys de 15 graus i a gairebé tot el país hi ha temperatures sota zero, a excepció de part de Renània i de la costa i els metereòlegs esperen nevades la setmana que ve.

Als Països Baixos, els aficionats neerlandesos al patinatge disputaran aquesta nit la primera marató sobre gel natural de la temporada, després que les baixes temperatures facilitessin la congelació d'alguns canals i llacs a diversos punts del país.

A Espanya, cinc regions -Aragó, Balears, Navarra, el País Basc i Catalunya- han activat aquest dimarts l'avís per fred intens, amb especial incidència a la província de Lleida, on els termòmetres han baixat fins als 10 graus sota zero, informa la Agència Estatal de Meteorologia.

Termòmetres a -15ºC a Ucraïna

Ucraïna també registra temperatures molt baixes. A la regió muntanyosa dels Carpats, a l'oest del país, els termòmetres van assolir aquest dilluns els 23 graus negatius. El pronòstic de temperatura mitjana al país aquest dimarts és de -15 graus.

L'empresa elèctrica nacional ucraïnesa ha advertit que el consum està experimentant un bec aquesta setmana a causa del fred, i ha demanat als usuaris que minimitzin l'ús de corrent elèctric perquè el país no tingui problemes de subministrament.

Des del començament de la invasió russa el febrer de 2022, Ucraïna ha vist minvada la seva capacitat de producció elèctrica a causa dels atacs contra les seves infraestructures.

Les condicions climàtiques extremes, a més, han deixat aquests dies sense llum més de mil pobles a nou regions del país, segons l'empresa elèctrica.