La Baja viurà un primer assaig a mig any del Dakar

La prova aragonesa presenta una gran inscripció, sobretot en cotxes, i set participants de les nostres comarques amb aspiracions

El Ford de Nani Roma i Àlex Haro serà una de les atraccions de la prova

El Ford de Nani Roma i Àlex Haro serà una de les atraccions de la prova / Ford

Jordi Agut

Jordi Agut

Cada any la Baja Aragó és una primera presa de contacte en l'inici de la temporada que acaba amb el Dakar. És el tret de sortida a sis mesos de vertígen fins a una cita, la d'Aràbia Saudita, que sembla llunyana, però que en termes de preparació no ho és tant. En aquest edició, la número 39, la participació, sobretot en cotxes, és de luxe i amb una important presència de pilots i copilots de casa nostra, alguns dels quals amb aspiracions d'arribar al màxim.

L'estrena de Roma i Haro

Només uns dies després que l'equip Ford fes públic que Nani Roma i el copilot odenenc Àlex Haro formaran un dels seus equips en l'assalt al Dakar, el tàndem ja s'estrena a Terol amb els dubtes normals d'un nou vehicle però amb grans aspiracions. En la seva presentació, el pilot osonenc explicava que "he guanyat la Baja nou vegades, quatre en motos i cinc en cars. Seria especial guanyar la desena amb Ford en aquest nou projecte. Guanyar és sempre el meu objectiu, però aquest cop és una mica diferent després d'un any i mig sense competir. Tot els pilots de fàbrica seran allà i serà una gran oportunitat per veure com em moc amb el cotxe.

Damunt de quatre rodes també trobarem el Toyota Hilux de l'olianès Isidre Esteve i de Txema Villalobos, en "la nostra primera cursa de la temporada i un bon test per provar coses. Aquests escenaris ens llancen reptes als quals potser no estem habituats i sempre n'aprenem coses, ja que per als T1+ van millor els terrenys trencats i oberts". Esteve s'admira que "en tots els anys que fa que corro aquí no havia vist una inscripció d'aquest nivell".

Isidre Esteve, davant del Toyota Hilux amb el qual competirà

Isidre Esteve, davant del Toyota Hilux amb el qual competirà / RallyZone

I és que la cursa tindrà els tres primers de la Copa del Món i molts guanyadors del Dakar, començant pel qatarià Nàsser al-Attiyah, vencedor el gener i també líder del campionat. Els dos següents, l'argentí Juan Cruz Yacopìni i el saudita Yazeed al Rajhi el voldran atrapar i també hi competiran vencedors dakarians com Carlos Sainz o Stéphane Peterhansel, a més de Mattias Ekström per completar la formació Audi.

En diversos fronts

Pel que fa a la resta de pilots de casa nostra, la competició de camions tindrà, amb el tercer dorsal, el bagenc Àlex Aguirregaviria, l'igualadí Francesc Salisi i Marta Oliveras amb el seu Mercedes. Lluitarà contra l'Iveco de Javier Mariezcurrena i, sobretot, el del txec Martin Macik, un home fort del Dakar.

Aguirregaviria explica que "ens hi hem apuntat a última hora. Tenim el dorsal 803 i sortir tercers a la pròleg és important perquè la pista no està tan feta malbé. La calor serà important per a la mecànica pels problemes amb la temperatura que solen tenir els camions".

El Mercedes d'Aguirregaviria, Salisi i Oliveras

El Mercedes d'Aguirregaviria, Salisi i Oliveras / Epsilon Team

En d'altres categories, el pilot d'enduro nargonès Jaume Betriu anirà de copilot d'Eduard Pons en un dels buguis de la categoria T4 de la formació South Racing, la mateixa en què Gerard Farrés, absent aquest cop, ha corregut els darrers Dakar.

A la línia de sortida hi haurà dos dakarians més de diferents edicions. En motos, el pilot de Guardiola de Berguedà Marc Calmet, participant en la cursa aràbiga els anys 2021 i 2022, portarà una KTM de la formació Joan Pedrero Adventures. I el capelladí Dani Vilà, que va debutar a Jeddah el gener passat i va haver de retirar-se, surt amb el primer dorsal, el 100, dels vuit participants en quads.

La Baja d'enguany tindrà 875 quilòmetres, dels quals 512 seran cronometrats. Divendres es farà la pròleg de 6 quilòmetres al matí i una etapa a la tarda entre Bañón i Cuevas Labradas. Dissabte hi haurà dues especials, entre Bañón i Celadas al matí i la definitiva entre Moneal del Campo i Gea de Albarracín. Els podis seran a les cinc a Terol.