FUTBOL

Aitana guia Espanya als quarts de final

Dos gols de la centrecampista blaugrana contribueixen a un triomf sense pal·liatius (5-1) davant de Suïssa en la primera ronda eliminatòria del Mundial

Aitana celebra un dels dos gols que ha marcat avui a Auckland

Aitana celebra un dels dos gols que ha marcat avui a Auckland / MOLLY DARLINGTON

EUROPA PRESS

SUÏSSA-ESPANYA, 1-5

Suïssa: Thalmann; Aigbogun (Calligaris, min 46), Maritz, Stierli, Riesen (Marti, min 84); Sow (Terchoun, min 46), Walti, Reuteler (Mauron, min 46); Bachmann, Crnogorcevic i Piubel (Humm, min.73).

Espanya: Coll; Oihane, Paredes, Codina, Ona; Aitana (Guerrero, min 77), Abelleira (María Pérez, min 63), Hermoso (Alèxia, min 77); Redondo, Esther (Navarro, min.63) i Paralluelo (Del Castillo, min 84).

Gols: 0-1 Aitana, min 5. 1-1 Codina (pròpia porteria). 1-2 Redondo, min 17. 1-3 Aitana, min 36. 1-4 Codina, min 45. 1-5 Hermoso, min 70.

Àrbitra: Cheryl Foster (Gal·les). Targeta groga a Stierli (min 73).

Estadi: Eden Park, d'Auckland (Nova Zelanda), amb 43.217 espectadors.

La selecció espanyola ha fet història aquest matí a Auckland en aconseguir per primer cop al pas als quarts de final d'un Mundial, i ho ha fet donant una molt bona imatge i golejant a Suïssa per1-5. El conjun que entrena Jorge Vilda ha fet el seu millor partit fins el moment, liderat per una sensacional Aitana Bonmatí. El seu rival serà el vencedor del pols entre Països Baixos i Sudàfrica, que es disputa la matinada de dissabte a diumenge a les 4 h.

Les espanyoles han ofegat sobre la gespa d'un Eden Park ple amb més de 43.000 espectadors qualsevol tipus de dubte que hagués sorgit després de la decebedora derrota contra el Japó (4-0). Amb un onze renovat i més ofensiu, amb més intensitat i concentració en totes les línees, Espanya aquest cop sí que ha pogut imposar el seu joc davant d'una Suïssa que ha demostrat que està un graó per sota de les nipones, tot i que fins ara no havia encaixat cap gol.

Avui, però, a la mitja part ja n'havien rebut quatre, en bona part per culpa d'una enorme Aitana Bonmatí, que ha ofert la seva millor versió i ha estat letal cada vegada que ha trepitjat l'àrea, demostrant que la candidatura a la Pilota d'Or no és una especulació forassenyada.

Espanya necessitava millorar i ho ha fet ja des de l'alineació. Jorge Vilda ha sorprès amb un onze molt renovat, amb canvi de portera inclòs (Cata Coll per Misa), i més ofenisu, amb Alba Redondo i Esther González a l'atac i Jenni Hermoso al mig. Tot semblava al seu lloc després del disgust contra Japó quan Aitana ha fet el 0-1 als cinc minuts en una jugada en que primer ha estat a punt de marcar Redondo, màxima golejadora de la Lliga F.

La fi de la imbatibilitat de Suïssa havia d'asserenar l'equip, però aleshores ha arribat l'inesperada errada de Laia Codina, parella en aquesta ocasió d'Irene Paredes a la defensa. La central ha cedit la pilota enrere sense mirar on estava realment la porteria i l'esfèrica ha anat directament a gol. 1-1 en la millor ocasió de l'equip d'Inka Grings.

Redondo ha fet el segon d'Espanya en batre Thalmann de cap

Redondo ha fet el segon d'Espanya en batre Thalmann de cap / MOLLY DARLINGTON

Calia veure com afectaria aquest cop l'estat anímic de la Roja, però l'equip s'ha fet refet, sobretot perquè Redondo desseguida ha posat l'1-2 al marcador essent més llesta que la seva defensora. La jugadora del Llevant ha colpejat amb el cap una centrada de Batlle, que situada avui al lateral esquerre ha fet molt mal a Suïssa. Novament amb avantatge, Espanya aquest cop sí que s'ha assentat: el conjunt que avui vestia de blau i blanc s'ha coordinat millor en la pressió i en defensa no han deixat maniobrar ni la Bachmann ni la blaugrana Crnogorjevic, que han passat força desapercebudes.

Espanya ha agafat el timó del partit sense rèplica. Ha trobat més forats als costats i les centrades laterals han creat problemes a una rereguarda rival massa dubitativa. El partit només tenia una direcció i les millors, i úniques, ocasions eren del combinat de Vilda, amb una Aitana cada cop més present i que feia por cada cop que trepitjava l'àrea.

De fet, la centrecampista de Sant Pere de Ribes ha demostrat la seva enorme qualitat per fer l'1-3 després de l'enèssima centrada des de l'esquerre, convertida en or per la barcelonista amb un canvi de cama que ha enganyat Thalmann. Tot i que el marge era notable i que s'apropava el descans, Espanya no ha afluixat i, abans d'anar-se'n als vestidors, gairebé ha sentenciat el matx després del seu setè servei de cantonada. Entre un bosc de cames, Codina s'ha fet perdonar l'errada anterior i ha xutat per fer l'1-4.

Les jugadores de la selecció espanyola envolten Laia Codina després del quart gol / AAPIMAGE/DPA/EUROPA PRESS

Després del descans, Vilda no ha fet cap retoc i Espanya ha viscut uns segons 45 minuts més tranquils. L'equip estava concentrat i no ha deixat que Suïssa pogués somniar amb la remontada fent un gol matiner. De fet, l'equip espanyol només ha concedit un xut, ben aturat per Cata Coll, i en atac no ha assetjat la porteria tant com al primer temps, guardant energia per propers compromisos.

Mica a mica, el seleccionador ha anat fent canvis, amb el debut de la blaugrana Maria Pérez, per dosificar els esforços en un duel ja sentenciat, i on les millors oportunitats han continuat essent per la Roja. Com a premi, el cinquè gol d'Espanya obra de Jenni Hermoso, que no ha desaprofitat un 1 contra 1 després d'una errada en la sortida de Suïssa per tancar una golejada que anima una selecció que divendres tindrà una altra cita amb la història.

La blaugrana Ana Maria Crnogorjevic es va mostrar dolguda per la derrota de Suïssa / MICHAEL BUHOLZER

Japó deixa fora la Noruega de Graham Hansen i Engen (3-1)

En el segon partit de la ronda de vuitens de final, que s'ha jugat avui a Wellington (Nova Zelanda), el Japó ha guanyat per 3-1 Noruega, una selecció que ha pagat molt cares les seves errades. Les asiàtiques s'han avançat al quart d'hora de joc quan una centrada de Miyazawa a mitja alçada l'ha tocat la blaugrana Engen amb tanta mala sort que s'ha convertit en un autogol. Guro Reiten, un dels pilars del Chelsea, ha empatat amb un bon cop de cap que ha deixat el marcador en taules al descans (1-1). En el minut 50, però, les escandinaves han reincidit: Boe risa ha comès una errada en la sortida de la pilota i Shimizu ha interceptat la pilota, xutant a boca de canó (2-1). Tot i la insistència de la també barcelonista Graham Hansen i de Hegerberg, que ha sortit al segon temps, el gol de l'empat no ha arribat. Tot el contrari, el Japó ha fet el 3-1 definitiu al 81 quan Fujino ha filtrat una passada des del seu camp i Miyazawa s'ha avançat a la defensa per sentenciar l'eliminatòria. El Japó espera ara Suècia o els Estats Units, que s'enfronten aquest diumenge (11 h).