Iceta insta Rubiales a "donar explicacions i demanar excuses" per "l'inacceptable" petó a Jenni Hermoso

"Em sembla inacceptable i ahir va ser un esdeveniment esportiu, però també vivim un moment d'igualtat, de drets i de respecte per les dones", ha dit el ministre de Cultura.

El petó de Rubiales a Jenni Hermoso

El petó de Rubiales a Jenni Hermoso / Agències

Redacció

El ministre de Cultura i Esport en funcions, Miquel Iceta , ha instat aquest dilluns 21 d'agost el president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, a "donar explicacions i demanar excuses" després del petó a la boca a la jugadora Jenni Hermoso durant la celebració del Mundial, cosa que considera "inacceptable".

"Em sembla inacceptable i ahir va ser un esdeveniment esportiu, però també vivim un moment d'igualtat, de drets i de respecte per les dones. Hem de ser especialment curosos en les nostres actituds i les nostres accions", ha explicat el ministre en declaracions recollides per Europa Press a RNE.

Per a Iceta --qui ha apuntat que, malgrat estar present a l'estadi, no va veure aquest petó en el moment, sinó després posteriorment en xarxes socials-, el besar als llavis una jugadora per felicitar-la és "inacceptable" perquè " tots mereixem un respecte”.

En ser preguntat respecte a una possible dimissió de Rubiales, ha remarcat que "la primera cosa que cal fer és donar explicacions i presentar excuses". "Això és lògic i raonable, perquè el moment de Sidney va ser un moment de moltes emocions: precisament els que tenim responsabilitats públiques hem de ser extremadament curosos", ha assenyalat.

Iceta ha reiterat que "s'està donant un missatge a la societat i el missatge és igualtat de drets i respecte". "I per tant cal evitar qualsevol circumstància que es pugui interpretar en clau de prevalença, que el que mana força un petó", ha criticat.

El ministre ha insistit que ara li agradaria "escoltar les explicacions" del president de la Federació de Futbol i que també "demani excuses". "Probablement quan ell vegi les imatges s'adonarà d'alguna cosa que potser en el moment no va tenir present", ha dit.

Pel que fa al triomf de la selecció espanyola al Mundial de futbol femení, Iceta ha celebrat que probablement serveixi per seguir obrint portes. "Si no serveix una victòria així, què serviria? Quan tindríem la consciència col·lectiva que estem davant d'unes esportistes de primeríssima categoria?", ha preguntat.

A més, ha reclamat als aficionats acudir més als estadis per recolzar les esportistes. "Es mereixen el nostre respecte i el nostre suport dret d'igualtat i això vol dir que hem d'anar més als estadis, que hem de seguir més totes les competicions i que les hem de retransmetre en peus d'igualtat", ha afirmat.