Pilota d'Or 2023

Aitana Bonmatí és coronada amb un discurs en català

La catalana agafa el relleu d’Alexia i comença un any de regnat com la millor futbolista del món

Laia Bonals

La Pilota d’Or continua tenyida de blaugrana. Aitana Bonmatí, el far del Barça, ha succeit Alèxia Putellas en el palmarès del prestigiós certamen que organitza anualment France Football i ha recollit el premi fent un discurs principalment en català en què ha tingut unes paraules d’agraïment per als clubs on ha jugat i per tots els qui l’acompanyen en el dia a dia a l’entitat barcelonista. Leo Messi, per la seva part, va culminar una trajectòria imponent en la gala del Teatre Chatelet de París recollint la seva vuitena Pilota d’Or.

«Vull recordar els tres clubs en què he jugat, el Ribes, el Cubelles i el Barça, que és el meu club», ha manifestat la jugadora, nascuda el 1998 el dia 18 de gener, el mateix que 27 anys abans ho havia fet Pep Guardiola, qui fa poc la va comparar amb Iniesta. «Sempre dic que vaig néixer el mateix dia que ell, un ídol a qui no vaig veure jugar però vaig gaudir l’època gloriosa que ens va donar amb Xavi, Iniesta, Busquets, Messi i tot aquell equip», ha afegit.

El Barça ha acudit a la gala amb una nombrosa representació encapçalada pel president Joan Laporta. Aitana ha agrait al club «l’aposta que va fer per nosaltres quan ningú hi creia» i ha anotat que mai s’hauria imaginat que «acabaria jugant en un Camp Nou ple, el Barça és un referent mundial». Rere la migcampista, segonaha quedat la davantera Sam Kerr (Chelsea), mentre que les també blaugranes Paralluelo, Rolfo i Patri han estat tercera, quarta i vuitena, respectivament.

Messi recorda Maradona

Un any més, i ja en van vuit, el gran protagonista masculí de la Pilota d’Or ha estat Leo Messi, que va recollir de mans de David Beckham, un dels propietaris de l’Inter Miami, el seu actual club. El jugador, que ha defensat la samarreta blaugrana fins el 2021, ha tingut un record per a l’altre gran ídol de l’afició argentina, Diego Armando Maradona, que va morir fa tres anys. «Avui és el seu aniversari, per tant, felicitats Diego allà on siguis, segur que li hauria agradat molt ser aquí, envoltat de tanta gent a qui li agrada el futbol», ha comentat el 10, que també ha apuntat la gran qualitat dels joves jugadors que pugen amb força.

Haaland, que s'ha endut el Trofeu Gerd Muller al millor golejador,ha estat segon, i Mbappé tercer. El millor blaugrana, Lewandowski, en dotzè lloc.