Futbol

Bona estrena d'una Origen Cup de futbol infantil que va ajuntar setze equips de set comarques en quatre seus al Bages

El Calldetenes s'endú el triomf davant del Manresa després d'una fase final de Sallent que fa pensar que el torneig, que vivia la seva primera edició a la comarca, pot tenir continuïtat

Jordi Agut

Jordi Agut

El Bages ha estrenat aquest cap de setmana un nou format de torneig infantil de futbol que, pel que sembla, pot tenir continuïtat. Durant un dia, setze formacions pertanyents a set comarques, totes del centre de Catalunya (Bages, Berguedà, Anoia, Osona, Cerdanya, Vallès Occidental i Vallès Oriental), s'han repartit en quatre seus diferents i s'han reunificat en una per decidir el campió. Com sol ser normal en aquesta mena de competicions, l'esportivitat es va imposar, tot i que només hi podia haver un campió. Finalment va ser un dels representants d'Osona, el Calldetenes, que va derrotar en la tanda de penals de la final el CE Manresa després que el partit hagués acabat amb un espectacular empat a dos gols.

De fet, l'Origen Cup ja havia viscut el setembre de l'any passat a Vic, amb l'organització aleshores de Sergi Muntaner i de l'exjugador del Manresa Toni Sureda. Aleshores hi van prendre part trenta formacions i per al desembarcament al Bages es va pensar en setze, però amb una dificultat afegida. La fase de grups, al matí, es distribuiria en quatre seus (Sallent, Balsareny, Artés i Santpedor) i la fase final en una de sola, en aquest cas a Sallent, la qual cosa suposava un desafiament de logística important.

Voluntat de continuïtat

Com explica el director del torneig, Sergi Muntaner, "estem molt contents amb el resultat. És el primer cop que ens trobem que hem d'utilitzar quatre seus i el tema d'organització i de logística, allò que no es veu, es complica. Però el dia del torneig tot va funcionar perfectament. Disposàvem d'un gran equip que ens va ajudar en tot i més i la coordinació va ser excel·lent, sense problemes a cap estadi".

Muntaner explica que "la gent va sortir molt contenta. Van gaudir del torneig, de l'emoció del futbol, de l'esportivitat i del gran tracte entre aficions. Donem les gràcies a tothom per haver vingut i per haver aguantat el fred que feia", principalment en la fase final, quan el sol ja havia caigut.

De cara al futur, "esperem tornar a repetir l'Origen Cup infantil a Sallent. La junta directiva, amb qui vam estar parlant, va dir que estava molt contenta i que segurament, si no hi ha canvis, l'any que ve ens tornarem a trobar per aquestes dates a Sallent".

La qualitat d'amfitrió no pesa

El fet de tenir quatre seus provocava que hi hagués tres clubs amfitrions en la primera fase, ja que el Balsareny no presentava equip infantil i només organitzava. Els partits eren de futbol-11, a tot el camp, i de 30 minuts de durada. Només un dels altres tres amfitions, l'Artés, va poder passar a la segona fase del torneig com a segon classificat del grup C, que disputava a casa. Els bagencs van dominar aquest grup, amb el CE Manresa fent ple de punts, amb l'Artés també passant a quarts de final i amb dos dels osonencs, el Gurb i el Sant Vicenç, eliminats.

En canvi, el Sallent no va poder puntuar en un grup A en què el Calldetenes anava mostrant el seu potencial, amb tres victòries i alguna golejada important. El Puigcerdà, únic representant de la Cerdanya, el va acompanyar a quarts gràcies al seu triomf per 1-0 contra el Callús, que va ser tercer i també va quedar fora de competició.

A Balsareny, sense equip de casa, el Puig-reig i el Berga van passar ronda, amb els verd-i-vermells a davant després d'imposar-se en el derbi per un clar 1-5. El Castellnou i el Granollers, un dels dos vallesans, aquest de la banda oriental, van quedar fora. Finalment, a Santpedor, l'equip de casa també va quedar eliminat, juntament amb el Tona, en un grup molt dominat pel Viladecavalls i amb el Piera en segon terme.

En els quarts de final, dues victòries clares del Puig-reig i del Manresa i més patiment pel Calldetenes contra el Berga i, sobretot, del Viladecavalls, que va necessitar els penals per vèncer el Puigcerdà. En semifinals, doble 3-0 de Calldetenes i Manresa sobre Puig-reig i Viladecavalls. Tot, precedint una final molt emocionant i d'alternatives en què el Calldetenes va empatar l'avantatge manresà per d'1-2 per dur el partit als penals i acabar-lo guanyant.

Origen Cup (resultats)

GRUP A (SALLENT)

Sallent-Calldetenes 0-3

Puigcerdà-Callús 1-0

Sallent-Puigcerdà 0-2

Calldetenes-Callús 6-1

Callús-Sallent 3-1

Calldetenes-Puigcerdà 2-0

CLASSIFICACIÓ GRUP A (SALLENT)

1. Calldetenes 9 punts

2. Puigcerdà 6

3. Callús 3

4. Sallent 0

GRUP B (BALSARENY)

Granollers-Berga 0-4

Castellnou-Puig-reig 0-4

Granollers-Castellnou 0-2

Berga-Puig-reig 1-5

Puig-reig-Granollers 1-0

Berga-Castellnou 1-0

CLASSIFICACIÓ GRUP B (BALSARENY)

1. Puig-reig 9 punts

2. Berga 6

3. Castellnou 2

4. Granollers 0

GRUP C (ARTÉS)

Manresa-Artés 2-1

Sant Vicenç de Torelló-Gurb 1-1

Manresa-Sant Vicenç de Torelló 2-0

Artés-Gurb 1-0

Gurb-Manresa 0-0

Artés-Sant Vicenç de Torelló 2-1

CLASSIFICACIÓ GRUP C (ARTÉS)

1. Manresa 7 punts

2. Artés 6

3. Gurb 2

4. Sant Vicenç de Torelló 1

GRUP D (SANTPEDOR)

Santpedor-Tona 0-0

Piera-Viladecavalls 0-1

Santpedor-Piera 1-2

Tona-Viladecavalls 0-2

Viladecavalls-Santpedor 4-0

Tona-Piera 0-0

CLASSIFICACIÓ GRUP D (SANTPEDOR)

1. Viladecavalls 9 punts

2. Piera 4

3. Tona 2

4. Santpedor 1

QUARTS DE FINAL

Calldetenes-Berga 2-1

Puig-reig-Artés 5-0

Manresa-Piera 7-0

Puigcerdà-Viladecavalls (*) 0-0

 

SEMIFINALS

Calldetenes-Puig-reig 3-0

Manresa-Viladecavalls 3-0

FINAL

Calldetenes (*)-Manresa 2-2

(*) per penals