Mor als 90 anys Joan Casals, l'icònic Avi del Barça

L'històric aficionat blaugrana es va fer popular quan el 1984 va començar a anar al Camp Nou emulant al personatge creat pel dibuixant Valentí Castanys

La cerimònia de comiat es farà aquest dissabte al matí a la sala polivalent de Guardiola de Berguedà

L'emotiu record per l'Avi del Barça d'un exjugador del 'dream team'

Joan Casals, l'Avi del Barça, en una imatge d'arxiu

Joan Casals, l'Avi del Barça, en una imatge d'arxiu / Arxiu Ignasi Paredes (Sport)

Redacció / Francisco Cabezas

Va haver-hi un moment en què a Joan Casals (Guardiola de Berguedà, 1933) allò de la fama el va superar. Cada vegada que acudia al vell Camp Nou, vestit amb la seva samarreta minúscula, els seus pantalons curts, la seva bandera blaugrana i la seva barretina, tot aquell que es creuava per l'esplanada de l'estadi volia fotografiar-se amb ell. Dir-li alguna cosa. O, simplement, abraçar-se a la seva panxa o tocar la seva blanquíssima barba. Joan, sempre afable amb qui se li acostava, mai deia que no. Era la seva responsabilitat, pensava. I consegüentment la vivia.

Joan Casals, que va morir dimecres als 90 anys, en els últims temps ja anava en cadira de rodes i, davant les creixents dificultats de mobilitat havia deixat d'anar als partits del Barça des de fa uns cinc anys.

Un personatge de còmic, aquell Avi del Barça creat pel dibuixant Valentí Castanys en la revista d'humor esportiva 'Xut!', va acabar marcant el segon tram de la vida de Joan Casals, qui va créixer pensant que seria forner per a acabar formant part de l'imaginari blaugrana.

El Gamper de 1984

En el trofeu Joan Gamper de 1984 Casals va acudir per primera vegada al Camp Nou vestit amb aquest estret uniforme del Barça, la bandera i la barretina que van configurar al costat de la seva barba blanca el personatge en carn i os amb el qual havia somiat Castanys. Tenia ja 50 anys, però encara tenia dècades per davant per a convertir-se en l'aficionat més popular. La seva presència en els actes de Penyes i viatges va ser notable.

Solia recrear-se amb l'anècdota del dia quan es va afaitar la barba, després que el Barça de Rijkaard aconseguís la seva segona Champions a París el 2006. Era la seva manera de complir amb la promesa feta després que veiés el gol de Koeman de la final de Wembley per televisió.

Acabant d'afaitar-li la barba, el 2006

Acabant d'afaitar-li la barba, el 2006 / Arxiu/Josep Rojas

Joan Casals, retirat de la vida pública en els últims anys a causa dels seus problemes de salut i una memòria cada vegada més traïdora, deixa en el record aquesta estampa d'avi bonàs a la graderia del Camp Nou i que va procurar fer de la seva passió una benedicció per als qui volien, simplement, a abraçar-lo.

«Perdem un símbol del Barça»

La presidenta de la Penya Blau i Grana de Berga, Anna Carreras, que va compartir amb Joan Casals molts viatges amb autobús de Berga al Camp Nou i també desplaçaments fora de Catalunya, el descriu com un home de caràcter afable: «Era agradable, educat, bondadós, no tenia mai un no per a tots aquells que el volien saludar o fer-se fotos amb ell». Anna Carreras recorda que una vegada a Sant Sebastià ja eren a dintre el camp, començava el partit i van trobar a faltar a Joan Casals assegut entre els aficionats del Berguedà: «I on era el Joan? A fora atenent una bona cua de gent. Si feia falta es perdia minuts del partit, era una persona excel·lent». I un culer ca cap a peus: «Era 100% barcelonista. Hem perdut tot un símbol del Barça».

Enterrament

Joan Casals Boixader, conegut com el Joan de Cal Guardiola, serà enterrat aquest dissabte, 17 de febrer. A les 11 del matíes farà la cerimònia de comiat a la sala polivalent de Guardiola de Berguedà i, posteriorment, serà enterrat al cementiri de Guardiola. Prèviament, aquest divendres hi haurà sala de vetlla a la Fundació Salarich Calderer de Bagà, de 10 del matí a 1 del migdia i de 4 a 7 de la tarda.

Tuits de condol

Les xarxes socials com X (abans Twitter) s'han omplert de missatges de condol i de records per a Joan Casas, l'Avi del Barça.

Entrevista a Regió7

El 2005 Joan Casals va ser protagonista d'una extensa entrevista a Regió7. Explica com va començar a ser l'Avi del Barça i quin impacte en la seva vida va tenir. Analitza el conflicte entre Rosell i Laporta, entre altres temes. Més enllà del futbol, Casals parla dels seus orígens i la seva terra, el Berguedà, aportant una reflexió sobre el canvi de model de ciutat i el turisme.

Entrevista de Regió7 a Joan Casals l'any 2005

Entrevista de Regió7 a Joan Casals l'any 2005 / Arxiu particular

Llegeix aquí l'entrevista publicada a Regió7 el 12 de juny del 2005Pàg 1 i Pàg 2.