Segueix-nos a les xarxes socials:

Els focs del Pont de Vilomara i de Sant Vicenç van ser intencionats, segons els Agents Rurals

L'origen de tots dos, però, segueixen pautes diferents | L'incendi de Bufalvent va ser accidental, causat per un ocell

Els focs del Pont de Vilomara i de Sant Vicenç van ser intencionats, segons els Agents RuralsACN

"La principal hipòtesi és la intencionalitat". D'aquesta manera, Jaume Torralba, Cap d'Àrea Regional de la Catalunya Central dels Agents Rurals ha confirmat aquest dimarts a la tarda que l'incendi del Pont de Vilomara va ser provocat, igual que el que va tenir lloc el 12 de juliol a Sant Vicenç de Castellet. En canvi, el de Bufalvent, va ser accidental: el va provocar un ocell electrocutat.

En una roda de premsa feta des del Pont de Vilomara, Torralba ha explicat que al cos els ha costat delimitar el punt d'inici de l'incendi, estabilitzat des d'ahir a la tarda després de cremar 1.743,11 hectàrees, 1.216,61 del Pont de Vilomara i Rocafort; 214,92 de Sant Fruitós; 68,62 de Sant Vicenç de Castellet; i 242,96 de Talamanca.

"Amb l'ajut d'experts de la comarca i d'altres punts", ha precisat el cap dels Agents Rurals, es va descobrir al costat d'un camí, a prop de la riera de Santa Creu, "dos punts d'origen força propers i cap altra activitat humana que el pogués haver generat". Es tracta d'un lloc dins del bosc, a uns 3,5 quilòmetres del nucli urbà del Pont de Vilomara.

Fa uns dies ja es va confirmar també que el de Sant Vicenç havia estat provocat. En aquella ocasió va arrencar a tocar d'una zona habitada

This browser does not support the video element.

Cases calcinades a la urbanització River ParkHelena Carbonell Aurín

Dos focs intencionats molt a prop l'un de l'altre

"Són dos incendis molt propers", ha reconegut Torralba, que a continuació ha afegit: "Ara bé, segueixen pautes diferents. El del 12 de juliol va començar al vespre al costat d'unes cases, mentre que el del Pont va ser al migdia i lluny del poble". En aquest últim cas, ha posat en relleu que l'incendi es va originar en una "molt mala zona per la densitat de bosc i la forta inclinació del terreny, que va actuar com a xemeneia desencadenant un incendi amb un desenvolupament enorme i ràpid".

Sobre si es tracta de la mateixa persona o no, el responsable dels Agents Rurals creu que no, però no es pot descartar. "A vegades la gent fa coses diferents, però normalment les pautes es reprodueixen".

La urbanització River Park arrasada per les flames: veïns desolats i paisatge negreRedacció

45

El foc està "judicialitzat" i els Mossos d'Esquadra s'han fet càrrec de la investigació. Ahir circulava per diferents xarxes socials el rumor que hi havia un detingut. La policia catalana va desmentir aquesta informació a Regió7.

Un ocell encès, el culpable de l'incendi de Bufalvent

Quant a l'origen del foc de Bufalvent, que aquest dilluns va cremar 46 hectàrees a tocar del polígon, ha estat "molt fàcil d'identificar". Segons Torralba, un ocell es va electrocutar, va caure encès al terra i va provocar l'incendi.

This browser does not support the video element.

El foc de Manresa calcina vegetació de l'entorn de Bufalvent i Les ArnaulesRedacció

47 cases afectades a River Park i 4 a les Brucardes

Una altra dada que s'ha donat a conèixer aquest dimarts a la tarda és el de les cases afectades per l'incendi del Pont a la urbanització de River Park. En total són 47, 28 parcialment i 19 totalment. Una vintena de veïns han dormit a l’espai polivalent del Pont i s'ha gestionat allotjament per 4 persones vulnerables en un hotel. El centre d’acollida, habilitat per l’Ajuntament, es manté encara obert amb voluntariat de la Creu Roja i Protecció Civil per donar avituallament i cobrir les necessitats dels desallotjats.

A l’espai Nexe de Sant Fruitós de Bages, habilitat per als desallotjats de les Brucardes, ja no hi ha passat la nit ningú i aquest migdia ja s’ha desmuntat. En aquesta urbanització 4 edificis van patir danys estructurals.

Sobre els serveis, la companyia elèctrica ha informat que a la zona de l'incendi es mantenen 188 abonats sense llum, tots ells de River Park. A banda, ni a la urbanització Can Riera ni a River Parc tenen subministrament d’aigua.

Al Pont de Vilomara s'hi manté un dispositiu d’una cinquantena de dotacions terrestres i tres mitjans aeris. 

Prem per veure més contingut per a tu