Els Mossos estrenen el seu nou uniforme, canviant el blau cel pel blau fosc

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat la nova imatge del cos a la comissaria de Manresa

Arnau Valverde

Arnau Valverde

Des d'avui els Mossos d'Esquadra tenen un nou uniforme. El cos policial abandona el blau cel que ha caracteritzat la camisa dels agents durant gairebé 40 anys i aposta per un blau fosc. El nou uniforme també canvia els pantalons i les gorres. Tot i això manté els colors blanc, blau i vermell de l'uniformitat anterior. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat avui a la comissaria de Manresa la renovació de la imatge del cos. "Avui és un dia de molta satisfacció pel cos de Mossos d'Esquadra. Un acte de reconeixement i aposta de futur", ha dit Elena sobre el canvi d'uniformitat.

Els Mossos d'Esquadra canvien d'uniforme després de 40 anys

ACN

Així, la nova imatge dels Mossos d'Esquadra compta amb diverses novetats tot i que manté els colors blanc, blau i vermell originals del cos. La més visible és la camisa, que passa a ser de color blau fosc. L'escut del cos també ha passat a ser metàl·lic i a la part posterior de la camisa es llegeix "policia, mossos d'esquadra". Pel que fa a la gorra també se n'ha canviat el disseny, passant a ser una gorra tipus beisbol. A la part inferior s'han deixat de banda els pantalons de pinces dels anys 80 i s'ha optat per un teixit elàstic més còmode pels agents en cas que hagin d'actuar. El color també és blau fosc. La renovació de l'uniforme s'ha presentat a Manresa mitjançant un canvi de torn on els agents de matí plegaven amb l'uniforme vell i els de la tarda ja estrenaven el nou.

Aquest canvi de vestuari s'ha basat en tres grans eixos: l'estructura de capes, per donar solució a qualsevol necessitat de confort climàtic; la utilització de teixits tècnics i, finalment, l'assoliment d'una imatge amb prestància que transmeti els valors del cos de Mossos d'Esquadra.

El nou uniforme s'ha destinat ja als 11.000 agents de Seguretat Ciutadana d'arreu de Catalunya, que són els que estan a peu de carrer, mentre que la resta del cos rebrà la roba a partir de juny en una segona tongada de fabricació. Tot i això, dels primers 11.000 agents no tots disposen encara de jaqueta i s'ha prioritzat el repartiment a les regions Pirineu, Ponent i Catalunya Central, que són considerades les més fredes.

Un nou uniforme 40 anys després

L'uniforme utilitzat fins avui pels Mossos d'Esquadra es va començar a utilitzar fa 40 anys. L'any 1983 amb la creació de la policia autonòmica de la Generalitat de Catalunya, els agents del cos de Mossos d'Esquadra comencen a patrullar amb l'uniforme tradicional. Camisa blau cel, pantalons de vestir amb una línia vermella fina i una gorra de plat són els elements que caracteritzen el vestuari dels Mossos i és la imatge que la ciutadania reconeix.

Aquesta uniformitat va ser encarregada l'any 1984 per l'aleshores Departament de Governació a tot un referent internacional de la moda del moment, Antoni Miró. L'encàrrec dels Mossos tenia com a objectiu principal dotar la primera promoció del període democràtic d'un uniforme operatiu, sobri, elegant i modern, amb gorra de plat, camisa, pantaló i sabates de vestir. Un disseny que va permetre actualitzar i diferenciar la nova etapa que encetava el cos, deixant enrere les funcions assignades als Mossos durant el franquisme.

Una inversió de gairebé 11 milions d'euros

El Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya va adjudicar el contracte per al subministrament del nou vestuari dels agents de seguretat ciutadana per un import de gairebé 11 milions d'euros. En total, el contracte inclou disposar de 84.240 camises de màniga curta, 60.148 camises de màniga llarga, 79.621 pantalons elàstics, 27.064 folres interiors, 18.486 gorres operatives i 14.965 caçadores tècniques amb desmuntable tèrmic. La suma de noves peces de roba és de 300.000 en total.

A cada un dels efectius se l'està dotant de gorra operativa, camises de màniga curta, camises de màniga llarga, pantalons elàstics, folres interiors i una caçadora tècnica amb desmuntable tèrmic interior. Pel que fa a la vella uniformitat, la camisa blau cel quedarà reservada per a actes de representació del cos en què no calgui, per protocol, utilitzar la uniformitat de mitja gala.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat els nous uniformes acompanyat del comissari en cap, Eduard Sallent, i el director general del cos, Pere Ferrer. "Els uniformes antics són el reconeixement de la feina feta fins ara i els uniformes nous són l'aposta per la identificació d'una policia més moderna", ha dit Elena, que ha destacat que el canvi és una mostra de cap a on vol anar el cos dels Mossos d'Esquadra. "No és només un canvi d'uniforme, sinó que és un canvi de la imatge que vol projectar el cos", ha afirmat el conseller en aquest sentit.

Elena també ha volgut destacar el reconeixement dels Mossos d'Esquadra i ha dit que és una policia "amb prestigi en l'àmbit internacional i estimada al nostra país". Sobre l'uniforme ha dit que és un uniforme modern que "garanteix la protecció dels agents i el seu confort", destacant que es tracta d'una de les seves eines de treball.

El conseller va apuntar que un dels objectius dels Mossos d'Esquadra és créixer i dotar-lo de més mitjans i en aquest sentit va destacar que ara hi ha una nova promoció d'agents a l'escola, una nova convocatòria i que se'n preveu una altra per aquest any.

Subscriu-te per seguir llegint