Vuit ferits lleus i 70 persones evacuades per un foc en un tren de l'R12, a Rajadell

L'incendi originat a la catenària ha afectat el sostre d'un dels vagons del comboi

El SEM ha atès vuit persones que han resultat afectades de caràcter lleu

La circulació a la línia ha quedat tallada entre Rajadell i Calaf

Alguns passatgers d'un tren de l'R12 -al fons de la imatge- que ha quedat aturat entre dos túnels per un incendi a la catenària que ha afectat la part alta d'un dels vagons

Alguns passatgers d'un tren de l'R12 -al fons de la imatge- que ha quedat aturat entre dos túnels per un incendi a la catenària que ha afectat la part alta d'un dels vagons / Cedida a l'ACN

ACN

Un tren de la línia R12 (L'Hospitalet de Llobregat - Lleida) s'ha avariat aquest dijous al vespre al seu pas per Rajadell després que un incendi a la catenària de la via ha afectat la part superior d'un dels vagons. Segons ha detallat el portaveu de Renfe a Catalunya, Antonio Carmona, la incidència s'ha produït a 2/4 de 9 del vespre i a l'interior del comboi hi viatjaven una setantena de persones, vuit de les quals han hagut de ser ateses per ferides lleus. Els passatgers han estat evacuat a l'estació de Rajadell, on Renfe ha habilitat un servei alternatiu per carretera.

L'incendi s'ha originat a la catenària de la via. Posteriorment, ha començat a sortir fum del sostre d'un dels vagons del comboi que anava en direcció Cervera i que ha quedat aturat entre dos túnels al terme municipal de Rajadell, en una zona de difícil accés.

Efectius del SEM atenen passatgers d'un tren que ha quedat aturat entre dos túnels a Rajadell per un incendi a la catenària

Efectius del SEM atenen passatgers d'un tren que ha quedat aturat entre dos túnels a Rajadell per un incendi a la catenària / Estefania Escolà

Nou dotacions dels Bombers de la Generalitat s'han desplaçat fins al lloc dels fets per apagar l'incendi i assistir els passatgers. També s'han activat dues dotacions del SEM, que han atès les vuit persones afectades de caràcter lleu.

D'altra banda, Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Ferrocat i la circulació a la línia ha quedat tallada fins aquest divendres al matí entre Rajadell i Calaf a causa de la incidència.

Tall de catenària preventiu

Francesc Serra, cap de guàrdia Delta 0 de la Regió d'Emergències Centre, ha explicat també en declaracions a l'ACN que després de rebre l'avís que indicava que hi havia un tren aturat els agents dels Bombers han vist que sortia fum d'un vagó. "Tota la gent ja era fora i hem demanat a Adif que tallés el subministrament elèctric de la catenària per poder actuar".

En el compàs d'espera el foc també ha entrat a l'interior del vagó, i els Bombers han hagut de fer finalment extinció a dins del cotxe. Serra ha indicat, en tot cas, que el foc era "petit" i que no ha afectat la vegetació de l'entorn.

Un cop extingit el foc els Bombers han començat a evacuar la gent a peu de via fins a l'estació de Rajadell, on se'ls ha "afiliat" i "retornat" a les famílies que els esperaven a l'estació. Per a la resta, Renfe ha habilitat un bus per dur-los fins a Calaf, on els esperava un tren per continuar el trajecte.

Pel que fa a afectacions personals, Serra ha comptabilitzat almenys sis ferits -SEM ha elevat la xifra a vuit- algun amb atac d'ansietat i algun altre amb taquicàrdia. Altres tenies diferents lesions "degudes al baixar a peu de via".

Empentes i corredisses

La Sanae, una de les passatgeres que viatjava al comboi, ha relatat a l'ACN que anava al tren amb una cosia quan tot plegat han vist que "començava a sortir foc". "Ens hem espantat molt", recordava.

Després ha indicat que s'han apagat els llums i que un passatger ha vist que s'obria una porta. "Ha saltat, i tothom ha començat a saltar". En aquesta corredissa per baixar, la seva cosina ha rebut una empenta i ha caigut, i segons ha relatat la passatgera, ha estat traslladada a l'hospital de Manresa.

La Laura, l'Elaria i l'Elisia han coincidit en el fet que s'han espantat per les flames. "Estàvem al vagó i hem començat a veure espurnes, i tot plegat algú ha cridat que hi havia foc". Aleshores "un passatger que dormia s'ha despertat i ha començat a fer anar la gent cap al vagó del davant". Les tres explicaven que ha estat un moment de força confusió, perquè els que corrien cap al davant arribaven esverats mentre els que hi eren asseguts desconeixien el que passava.

Tot plegat mentre el tren continuava la marxa, "perquè el conductor sembla que no s'ha adonat que hi havia el foc", de tal manera que una de les tres ha decidit activar l'alarma.

Un altre moment de confusió ha estat quan la gent ha saltat del tren, moment en què també han explicat que una dona ha caigut després de rebre una empenta d'un altre passatger que també volia baixar.

Subscriu-te per seguir llegint