Els rescats dels Bombers augmenten a Catalunya, però es mantenen estables a la regió central

El Bages és la comarca de la Catalunya Central que més ha vist com han crescut als salvaments al medi natural respecte l'any anterior i les previsions auguren que arribarà a fer rècord quan acabi l'any

Els Bombers efectuant un rescat al massís de Montserrat

Els Bombers efectuant un rescat al massís de Montserrat / Bombers

Arnau Valverde

Arnau Valverde

El nombre de rescats per part dels Bombers de la Generalitat apunta a xifres rècord un cop acabi aquest any 2023. Des de l'1 de gener i fins al 20 de juliol, els Bombers han efectuat 1.144 salvaments al medi natural arreu de Catalunya, 231 més que els que es van fer en el mateix període de l'any anterior o 223 més que l'any 2021, quan n'hi va haver 921. Si es manté aquesta dinàmica, a finals d'any es podria superar el llindar dels 2.000 rescats, xifra a la que no s'ha arribat mai a Catalunya.

Tot i que la dinàmica a nivell català és d'un augment de rescats, en el cas de l'àmbit territorial que cobreix Regió7 de moment es manté una mica per sota que la dels últims dos anys. Enguany, entre l'1 de gener i el 20 de juliol, els Bombers han efectuat 218 rescats al territori comprès per les comarques de l'Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Berguedà, Cerdanya, Moianès i Solsonès. De fet, el Baix Llobregat és la comarca que històricament acumula més rescats degut a la presència de Montserrat, que és un pol d'atracció de persones i un dels punts calents dels Bombers a l'hora de realitzar salvaments al medi natural.

Taula de rescats dels Bombers per comarca

Taula de rescats dels Bombers per comarca entre l'1 de gener i el 20 de juliol / Jordi Cirera

Així, en el que portem d'any el Baix Llobregat acumula 58 rescats. La segueix el Bages, amb 49 i el Berguedà, amb 32. El Moianès i el Solsonès són les comarques que acumulen menys rescats, amb 8 cada una. Tot i això, s'ha de tenir en compte que els mesos de juliol, agost i setembre són els que tendeixen a acumular més rescats ja que és quan hi ha més persones realitzant activitats al medi natural.

"És una cosa esglaonada perquè no hi ha una gran canvi d'un any per l'altre, però sí que han pujat significativament en els últims anys", apunta Rafel Esteban, Oficial dels GRAE dels Bombers de la Generalitat. La pandèmia de la covid-19 va provocar una aturada de l'activitat generalitzada que, un cop acabat el confinament, també va comportar més activitat al medi natural. Tot i això, Esteban assegura que el creixement de rescats no està vinculat únicament a la recuperació de la pandèmia, sinó a l'augment de la presència de persones en general. "No és un augment postpandèmia sinó que és pel creixement de l'afició per la muntanya, a fer coses fora de casa i de disfrutar de la natura", diu l'oficial dels Bombers.

Tot i que tothom pot necessitar un rescat en un moment determinat, Esteban alerta de les males pràctiques que fan algunes de les persones que fan activitats a la muntanya. "Hi ha gent que va de qualsevol manera a la muntanya i hi ha gent que va sobre equipada però jo diria que la majoria de la gent va com ha d'anar", apunta. Tot i això, assegura que el que més li preocupa és la gent que no té en compte les seves pròpies condicions físiques o habilitats i també la gent que no respecta les previsions meteorològiques. També apunta que, amb la informació i tecnologia que existeix avui en dia, és necessari poder disposar de les eines necessàries per poder conèixer la teva ubicació en cas d'haver de ser rescatat. A més, recorda avisar sempre a algú si es va sol a la muntanya.

Els bombers estan preparats per efectuar rescats de diversos tipus, però, en el cas dels rescats de muntanya, els més habituals són a excursionistes ferits o perduts. "Normalment no són rescats greus sinó que són per alguna petita lesió o que s'han perdut. En general, el gruix d'actuacions és per esgotaments o lesions, pèrdues, patologies mèdiques que es manifesten a la muntanya o, fins i tot, ens hem trobat amb ingesta de plantes tòxiques", explica Esteban.

Els Bombers actualment compten amb el GRAE, un grup especialitzat en els salvaments en el medi natural, però fa uns anys no existien els mateixos recursos. "Jo vaig començar fa uns 36 anys i ha canviat tot molt", explica Esteban. Actualment els Bombers compten amb quatre bases GRAE i una d'elles es troba a la Seu d'Urgell. Dues d'aquestes bases sempre tenen un helicòpter i un metge i un mínim de tres rescatadors. "Això abans no era així. Abans teníem un helicòpter i amb això arribàvem a tot Catalunya. Llavors podríem dir que n'estàvem aprenent, però ara s'està professionalitzant encara més i també es disposa de més personal especialitzat en aquest tipus d'actuacions", afirma l'oficial dels GRAE.

Subscriu-te per seguir llegint