El brot de gastroenteritis que ha obligat a tancar la piscina municipal de Callús afecta dinou persones

Els pacients, amb una edat compresa entre els 9 mesos i els 43 anys, evolucionen favorablement i no han requerit cap ingrés hospitalari

L'alcaldessa de Callús, Elisabet Hernández, i el regidor Antoni Vima, al davant de la piscina tancada

L'alcaldessa de Callús, Elisabet Hernández, i el regidor Antoni Vima, al davant de la piscina tancada / MIREIA ARSO

Laura Serrat

Laura Serrat

El brot de gastroenteritis que ha obligat a tancar la piscina municipal de Callús com a mesura preventiva afecta, de moment, dinou persones, segons confirma l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Els infectats, que tenen edats compreses entre els 9 mesos i els 43 anys amb una mitjana de 7 anys, presenten una simptomatologia lleu i no han requerit un ingrés hospitalari. Davant la sospita que el focus de contagi es troba en l'aigua tant del vas principal com del petit, s'han tancat les instal·lacions per tal d'agafar mostres que permetin analitzar la presència del paràsit i procedir a desinfectar les dues piscines.

El brot va començar la setmana passada, quan el Centre d'Atenció Primària de Súria, el de referència per a la població callussenca, va detectar cinc casos d'infants amb símptomes de gastroenteritis aguda, als quals se'ls va aïllar el paràsit Cryptosporidium, i vuit més de sospitosos. Davant de la sospita d'un possible brot, els professionals del CAP van notificar els casos al Servei de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a la Catalunya central, que va iniciar la investigació del brot per traçar un mapa de les persones que podrien haver estat infectades pel paràsit i buscar l'origen de la infecció gastrointestinal.

En aquest sentit, la subdirectora del servei regional de Salut Pública a la Catalunya central, Imma Cervós, explica que van començar a sospitar que tots els casos estaven associats a l'ús de la piscina municipal i, en concret, de la piscina recreativa petita, tenint en compte que és comuna la transmissió d'aquest paràsit de forma fecal-oral en aigües recreatives. Davant d'aquesta hipòtesi, el divendres 25 d'agost es va consensuar amb l'Ajuntament del municipi el tancament preventiu de la piscina petita, de forma que al llarg d'aquest cap de setmana els usuaris ja van trobar un precinte que impedia el bany al vas petit.

Aquest dimarts, però, la Subdirecció Regional de Salut Pública de la Catalunya Central, en coordinació amb l'Ajuntament de Callús, ha decidit fer un pas més i tancar també la piscina gran de manera preventiva davant de l'increment de contagis que s'ha registrat al llarg del cap de setmana, que s'han enfilat fins a dinou i amb afectació també entre la població adulta. "Es tracta d'una decisió preventiva per poder fer una anàlisi exhaustiva de les aigües i els espais que envolten la piscina per detectar la presència del paràsit i procedir a fer el tractament de desinfecció oportú", posa en relleu Cervós.

Salut Pública investiga l’origen del brot

Cervós assenyala que la principal hipòtesi amb què treballen és que els contagis estan associats a l’ús de la piscina municipal, tenint en compte que el paràsit Cryptosporidium pot viure i propagar-se a través de l’aigua. Tot i això, puntualitza que encara cal fer les comprovacions necessàries en l’aigua de la piscina per confirmar que és el principal focus de contagi, ja que també pot coincidir amb un increment de contagis amb el retorn de les vacances

Amb tot, explica que normalment el període estival s’associa a més casos de gastroenteritis davant l’increment de les temperatures que propicien un ambient més favorable pels virus i bacteris. En aquest sentit, remarca la importància de mantenir la higiene en els espais comunitaris com ara les piscines municipals. «En aquests espais, es recomana fer ús de les dutxes i els serveis públics abans d’entrar a la piscina». En el cas dels nadons, recorda la conveniència de comprovar que no hi hagi restes fecals als bolquers abans d’entrar a l’aigua i, en cas contrari, avisar de seguida al personal de l’equipament.

Devolució de l'abonament

L’alcaldessa de Callús, Elisabet Hernández, assegura que l’equipament compleix els criteris tècnic-sanitaris de les piscines, i que l’Ajuntament ha actuat en tot moment de manera proactiva, «promovent mesures preventives amb la voluntat de protegir a la població i sempre seguint les indicacions de la Secretaria de Salut Pública».

També explica que es farà la devolució de la part proporcional de l’abonament corresponent als dies que queden fins a finalitzar temporada. Per fer-ho caldrà adreçar-se a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania (OAC) i presentar l’abonament. Hernández apunta que aquest tancament preventiu podria ser ja definitiu, tenint en compte que ja s’acosta el final de temporada, però no descarta reobrir si les condicions sanitàries ho permeten.

Subscriu-te per seguir llegint