L'acusat de matar la seva exdona a Manresa va confessar el crim als Mossos

L'encausat va admetre els fets de manera espontània quan els agents van acudir a l'hospital on s'estava recuperant d'un intent de suïcidi per informar-lo de la seva detenció

ACN

L'home acusat d'asfixiar la seva exdona l'any 2021 a Manresa va confessar el crim de forma espontània als agents dels Mossos d'Esquadra. La confessió va tenir lloc quan dos agents van acudir a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa, on l'encausat s'estava recuperant d'un intent de suïcidi, per informar-lo que estava detingut per la mort de la seva exdona. "Hem discutit com sempre i avui ha acabat així", va dir l'encausat.

Els agents dels Mossos d'Esquadra que van acudir a l'hospital han explicat avui en la tercera sessió del judici que s'està celebrant a l'Audiència Provincial de Barcelona que la confessió es va dur a terme de forma espontània just quan se'l va informar que seria detingut per la mort de la seva exdona i abans que se li llegissin els seus drets com a detingut. De fet, els agents han aclarit que no es tractava d'un interrogatori i que va admetre el crim per voluntat pròpia. Els dos policies, que han declarat com a testimonis, també han assegurat que tot i que l'home estava ingressat i atordit per l'intent de suïcidi que havia comès prèviament, estava conscient i entenia tot el que li deien.

Durant la jornada d'avui del judici celebrat a Barcelona han testificat els Mossos d'Esquadra que van participar en la investigació dels fets, tant de l'intent de suïcidi de l'acusat com del presumpte assassinat de la seva exdona. El procés judicial s'allargarà durant tota la setmana.

Pel que fa a la inspecció ocular de l'escenari del crim, els mossos van trobar el cadàver de la dona embolcallada amb paper film des del melic fins al cap i la cadira trencada a la qual se l'havia lligat. "Amb el film també havien intentat fer una corda, amb la que s'havien fet nusos per lligar la dona amb la cadira i immobilitzar-la totalment", ha dit un dels agents. La víctima tenia les mans lligades i un antifaç de dormir al cap. El cos era a terra i la cadira on s'asseia s'havia trencat en caure segurament pel forcejament que havia intentat fer la dona per deslliurar-se del paper film. Al balcó del pis també hi van trobar un cendrer amb vuit burilles, cinc de les quals després es comprovaria que eren de l'acusat.

Altres mossos han explicat que el pis on es va trobar el cos estava tancat amb clau, i que les claus es van trobar al cotxe del detingut. També van trobar el televisor engegat i amb el volum molt alt i totes les finestres tancades. Al pis no semblava que hi hagués hagut cap robatori ni cap baralla, perquè no hi havia res fora de lloc excepte la cadira a terra trencada.

Els mossos que van practicar la inspecció ocular del vehicle de l'acusat amb el que es va intentar suïcidar han destacat que els va sorprendre trobar una motxilla entre les dues cadiretes infantils dels seients del darrere. A l'interior hi havia un rotlle de paper film industrial, de mig metre d'amplada, semblant al paper film que s'utilitza als aeroports per embolicar les maletes i que no puguin ser obertes. Al cotxe, entre d'altres coses, també hi van trobar uns guants, un preservatiu, cinta adhesiva i la bossa de la mànega que va fer servir per intentar suïcidar-se amb el fum del cotxe. També els blísters de diferents medicaments.

Insuficiència respiratòria aguda

Els metges que van practicar l'autòpsia han explicat que la causa de la mort va ser una "insuficiència respiratòria aguda" que situen sobre les 10 del matí. L'agressió es va produir per l'oclusió dels orificis respiratoris, "amb la mà o per l'efecte del paper film". El cos presentava alguns hematomes al cap, diverses rascades superficials i la fractura d'una costella. La fractura es va produir per un cop directe o quan la víctima va caure a terra, "cosa que podria ser per l'intent de la víctima d'escapar", han explicat. Un dels hematomes es va trobar a la zona interior del llavi, produïda per la pressió contra les dents. A preguntes del fiscal, els pèrits també han explicat que s'estima que la mort per asfíxia triga uns quatre minuts a produir-se. 

Una de les coses que els forenses no han pogut determinar és com va arribar el cos a terra. "Una de les hipòtesis és que la víctima s'intentés alliberar de qualsevol manera, però tampoc es pot descartar que s'aboqués la víctima a terra", ha dit una de les metgesses. No es van trobar lesions a les mans, "però això pot tenir a veure amb el fet que estava embolcallada amb el film, que és un material flonjo".

De les proves toxicològiques practicades en sang i orina, l'única substància que es va trobar va ser la cafeïna. No hi havia restes ni de drogues ni cap psicofàrmac.

Com matar sense deixar rastre

A més, en analitzar el telèfon mòbil de l'acusat i un ordinador que feia servir s'hi van trobar recerques a internet, els dos dies abans del crim, sobre diverses maneres de matar i que passés desapercebut. Així, hi havia, per exemple, recerques sobre simular una fuga de gas, matar amb ganivet, amb una pistola pneumàtica de claus o amb paper film, com va acabar passant. També hi havia recerques sobre com dissimular una asfíxia perquè semblés un suïcidi i no pas un homicidi.

També es va localitzar una conversa entre l'acusat i la víctima on ell li deia que havien de fer alguna activitat per recuperar la confiança mútua, que ho havia vist a la televisió. Això podria explicar, segons els Mossos, per què la dona es va acabar deixant lligar de mans, embolicar amb paper film i tapar els ulls amb un antifaç.