Els Agents Rurals han denunciat a l’Alt Urgell un home per tinença de diversos verins d'alta toxicitat que hauria fet servir per matar animals salvatges. Entre el material comissat hi ha gairebé 4 quilos d’Aldicarb, un producte fitosanitari prohibit a la Unió Europea per ser tòxic per a les persones i per al medi natural, i també un producte amb estricnina, un altre potent verí molt utilitzat el segle passat. 

Segons els Agents Rurals, es tracta de verins que poden provocar la mort d'animals salvatges i també domèstics i crear un efecte en cadena, ja que les espècies que moren es converteixen en un nou esquer que provocarà la mort de la fauna que l’ingereixi.

L’actuació, que ha tingut lloc en unes dependències properes a un mas i ha anat a càrrec d'efectius del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme i del Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia del Cos d’Agents Rurals.

Els productes amb verí comissats Agents Rurals

L’ús de verí és un delicte penal que pot comportar penes de presó de 4 mesos a 2 anys i la seva tinença està prohibida per la Llei de Protecció dels Animals i d’altres normes que prohibeixen emmagatzemar fitosanitaris fora d’ús. Les persones que disposin d’aquests productes de tinença prohibida han d’informar-se i realitzar una gestió correcta en un gestor de residus autoritzat. La utilització de verins, a més de provocar pèrdua de biodiversitat i mortalitat no controlada perquè el verí no selecciona les espècies i mata indiscriminadament provocant morts en cadena, representa un perill de salut pública quan es manipulen esquers o animals que hagin pogut ser enverinats.

Des de l’any 2014, quan el Cos d’Agents Rurals va intensificar aquest tipus d’investigació, s’han realitzat 25 atestats per aquesta causa. Per altra banda, des de l’any 2005 s’han produït 25 sentències condemnatòries a tot Catalunya, amb un total de 38 persones condemnades.

 Col·laboració ciutadana

El Cos d’AgentsRurals té activa una campanya informativa i de sensibilització per conscienciar la ciutadania de les greus conseqüències que té l’ús de verins en el medi natural. Sota el títol “Lluitem contra els verins”, la campanya alerta sobre les conseqüències de l’ús de verins pel que fa a pèrdua de biodiversitat i mortalitat no controlada, ja que el verí no selecciona les espècies i mata indiscriminadament provocant morts en cadena.

La campanya posa l’accent en la importància de la col·laboració ciutadana per poder minimitzar o eliminar els efectes del verí i identificar les persones enverinadores, la qual cosa és sovint extremadament complexa. També alerta sobre el perill per a la salut pública, ja que manipular esquers o animals enverinats comporta un risc molt important.

En aquest sentit, el Cos d’Agents Rurals recorda que en cas de detectar un possible cas d’enverinament en cap cas s’han de manipular esquers o animals que hagin pogut ser enverinats i demana que es truqui immediatament al 112 o directament al Cos d’Agents Rurals a través del telèfon permanent 24 hores i 365 dies l’any que atén les trucades ciutadanes: 93 561 70 00 on es donarà una primera resposta.