La Secció Quarta Penal de l’Audiència Nacional ha condemnat a dos anys de presó la mare d’una nena a qui se li va portar a terme una ablació genital completa quan tenia un any i mig i va ser deixada a Gàmbia a cura de l’àvia materna. La progenitora s’ha conformat amb la petició de pena fiscal, després que el ministeri públic la rebaixés de 10 anys de presó per a cadascun dels pares a només dos únicament per a la mare com a inductora d’un delicte mutilació genital.

La rebaixa de pena obeeix que s’han aplicat a la mare els atenuants de confessió tardana i dilacions indegudes. El pare ha acreditat, que malgrat viure en el nucli familiar, mai ha participat en les tasques que implica la cura de la nena i mai l’havia banyat o canviat el bolquer, així que el ministeri públic ha retirat l’acusació contra ell.

La dona, a qui s’ha deixat en suspens la condemna, haurà d’indemnitzar la seva filla amb 60.000 euros, tot i que serà difícil per la situació econòmica de la família, que té tres fills més. La fiscalia també ha retirat la seva petició que li sigui retirada la pàtria potestat de la petita.

La fiscalia explicava en el seu escrit que la nena va patir l’ablació de grau 3, la més greu, amb extirpació de llavis i clítoris, a l’estiu del 2015 quan va viatjar amb els seus pares a Gàmbia amb un any i mig. No es va detectar fins al 2021 durant una revisió pediàtrica. Com a conseqüència de la mutilació que va patir, la petita pot patir greus complicacions genitals, urinàries, orgàniques i psicològiques a mitjà i llarg termini, tot i que encara no s’han apreciat.

El setembre del 2015 els pares van viatjar amb les seves filles a Gàmbia i es van allotjar a casa d’uns familiars. En un moment determinat, van deixar una de les cries amb la seva àvia materna i van tornar a Catalunya amb l’altra. Va ser llavors quan la petita que va quedar a l’Àfrica va ser mutilada: només se li va deixar una obertura estreta per orinar.

Va ser detectada pels serveis socials del CAP Mútua de Rubí (Vallès Occidental) sis anys més tard i va ser comunicat als Mossos d’Esquadra. Els progenitors havien firmat un document previ en el qual es comprometien a no fer l’ablació a una de les dues filles, però no el van firmar respecte a l’altra.