23 anys de presó per a l'acusat de matar la seva exdona asfixiant-la amb paper de plàstic a Manresa

L'Audiència de Barcelona avala la declaració de culpabilitat del jurat popular i també descarta que patís un trastorn

Da declaració de l'acusat d'asfixiar la seva exdona a Manresa durant el judici a l'Audiència de Barcelona

Da declaració de l'acusat d'asfixiar la seva exdona a Manresa durant el judici a l'Audiència de Barcelona / ACN

Redacció

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 23 anys de presó l'acusat d'asfixiar la seva exdona amb paper de film l'abril del 2021 i de fer-ho amb traïdoria i acarnissament. La jutgessa ha ratificat així la declaració de culpabilitat per unanimitat del jurat popular. Subratlla que queda provat que va es va aprofitar "de la confiança" que la víctima li tenia com a exparella al citar-la a l'antic domicili familiar i avala el fet que no acceptés que ella tingués una nova relació com a motivació. També coincideix que l'acusat no tenia afectades les seves capacitats cognitives i que havia planificat la seva mort dies abans. El condemna a indemnitzar amb 200.000 euros cada filla i amb 140.000 euros els pares de la víctima.

La sentència ratifica tots els aspectes recollits en la declaració de culpabilitat dels membres del jurat popular el 15 de setembre del 2023. Així, la jutgessa coincideix en què els testimonis i les proves que es van aportar durant el judici -les cartes, el material trobat a la maleta com ara el film, i els missatges al mòbil de l'acusat, entre d'altres- permeten concloure que l'acusat és l'autor de l'assassinat amb traïdoria i acarnissament alhora que ordena que se li apliqui els agreujants de parentesc i de gènere.

En aquest sentit, manté la pena de privació de la pàtria potestat sobre les seves filles menors i ordena també la prohibició d'aproximar-se a menys de mil metres d'elles, ja sigui l'habitatge, llocs d'estudi o espais que freqüentin, i de qualsevol mitjà (informàtic, telefònic, visual o verbal) durant un període superior a 10 anys a la pena de presó imposada. També aplica una mesura similar amb els pares de la víctima, però per a un període superior a 5 anys després de la condemna i ho complementa amb l'ordre de llibertat vigilada durant deu anys posteriors a complir la pena.

D'altra banda, la jutgessa ha descartat l'atenuant de reparació de dany defensat per l'advocat de l'acusat. Durant el judici es va dir que l'home havia posat a disposició de les filles i exsogres dues finques de la seva propietat i una part dels diners que percep a la presó. La sentència, en canvi, conclou que "no consta cap ingrés" en aquest sentit i que l'eventual embargament dels seus béns "no es pot considerar com un esforç reparador" tal com també va considerar el jurat al tractar-se de la mort violenta de l'exesposa i mare de les filles. Així mateix, se subratlla que "el dany moral que els ha causat és d'impossible reparació".

Durant el judici, l'acusat va admetre haver-ho fet i que va ser fruit d'una acció "explosiva i irracional" alhora que se'n penedia. El fiscal demanava una pena de 24 anys de presó per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament amb l'agreujant de discriminació per raó de gènere. Per la seva banda, l'acusació particular i l’acusació popular – exercida per l’Ajuntament de Manresa – sol·licitaven 25 anys de presó mentre que la defensa, l'ingrés a un centre psiquiàtric i, en cas d'imposar-li pena de presó, que fos de 7 anys i 6 mesos.

Els fets van passar el 14 d'abril del 2021 a Manresa quan l'acusat presumptament va matar la seva exdona asfixiant-la amb paper de plàstic transparent. L'home va planejar matar-la després de saber que havia iniciat una nova relació, tot causant-li una "llarga agonia". Aquell matí l'home havia coincidit amb la seva exdona a l'escola de les dues filles i li va demanar que l'acompanyés a l'habitatge per recollir una documentació per fer la declaració de la renda. Va ser allà on presumptament la va matar. Després va marxar i va intentar suïcidar-se.