Una jutge de Martorell autoritza la repatriació del cos de McAfee després de confirmar-se'n la mort per suïcidi a la presó de Brians

La família volia investigar si algú havia matat el creador del conegut antivirus informàtic

El nord-americà inventor del conegut antivirus informàtic, John McAfee

El nord-americà inventor del conegut antivirus informàtic, John McAfee / BRIAN CAHN

Agències/Redacció

Una jutge de Martorell, al Baix Llobregat, ha acordat aquest divendres permetre el trasllat als Estats Units del cadàver del nord-americà John McAfee, fundador del conegut l'antivirus que porta el seu nom, després que l'Audiència de Barcelona confirmés que es va suïcidar el 2021 a la presó de Brians 2 a Sant Esteve de Sesrovires (Baix Llobregat).

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la titular del jutjat d'instrucció número 5 de Martorell ha notificat avui a la vídua que permet el trasllat del cos de McAfee, que es va suïcidar a la presó el juny del 2021 als 75 anys després de saber que seria extradit als Estats Units acusat d'evasió fiscal a l'estat de Tennessee i de frau amb criptomonedes a Nova York.

La jutgessa va arxivar inicialment la causa sobre la mort de McAfee en considerar que les diligències que havia ordenat apuntaven que no existien indicis de la participació de terceres persones i que s'havia suïcidat.

Tot i això, la vídua va recórrer davant l'Audiència de Barcelona, fet que va obligar la jutgessa a ajornar l'autorització de la sortida del cadàver de les dependències de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, a Barcelona, fins que el recurs fos resultat.

Finalment, la secció novena de l'Audiència de Barcelona va confirmar l'agost passat l'arxivament de la causa sobre la mort de McAfee –en una resolució que ja no es podia recórrer–, en concloure que va ser un suïcidi i que "no hi ha indicis" que apuntin a "res diferent".

Davant d'aquesta situació, la Fiscalia s'ha mostrat a favor que la jutgessa d'instrucció autoritzi a posar el cadàver a disposició perquè pugui ser traslladat als Estats Units, per la qual cosa la jutgessa ja ho ha autoritzat i ha notificat a la vídua que pot disposar de les restes de MacAfee.

McAfee va ser arrestat l'octubre del 2020 a l'Aeroport del Prat, a Barcelona, quan es disposava a agafar un vol a Istanbul i des de llavors era a la presó preventiva. El 23 de juny del 2021, va ser trobat mort a la seva cel·la, el mateix dia que l'Audiència Nacional va comunicar la seva decisió d'extradir-lo als Estats Units per presumpta evasió d'impostos.

Per a l'Audiència de Barcelona, tots els informes presentats -com el resultat forense de l'autòpsia, l'atestat policial, fotografies del cadàver o els enregistraments del mateix centre penitenciari el dia dels fets que constaten que no va tenir contacte amb cap altre reclús- coincideixen que "no hi ha indicis de res diferent d'una mort d'origen suïcida".

McAfee va estar anys fugint de la justícia

McAfee, nascut al Regne Unit, on el seu pare, militar, estava destinat, va crear el primer antivirus comercial el 1987 tot i que va vendre la companyia als anys 90, cosa que el va convertir en milionari. Va ser detingut l’octubre passat al Prat per una ordre de detenció internacional dels EUA contra ell i després d’anys fugint de la justícia i simulant residir a diversos països.

Estava acusat d’evasió fiscal a l’estat de Tennessee i de frau amb criptomonedes a Nova York. John McAfee va ingressar a la presó de Brians 2 el 4 d’octubre de l’any passat per ordre de l’Audiència Nacional, que va acordar l’extradició als Estats Units del creador del famós antivirus per evasió d’impostos a l’haver ocultat suposadament elevats ingressos entre el 2016 i el 2018.