L'atleta Oscar Pistorius surt de la presó gairebé onze anys després de matar la seva parella

L'atleta Oscar Pistorius surt de la presó gairebé onze anys després de matar la seva parella

L'atleta Oscar Pistorius surt de la presó gairebé onze anys després de matar la seva parella / Agències

EFE

El famós atleta sud-africà Oscar Pistorius, a la presó des de 2014 per haver matat un any abans a la seva parella, la model Reeva Steenkamp, ha sortit de la presó aquest divendres després d'haver obtingut la llibertat condicional, segons ha confirmat el Departament de Serveis Penitenciaris (DCS) de Sud-àfrica.

"El Departament de Serveis Penitenciaris (DCS) confirma que Oscar Pistorius està en llibertat condicional, amb efecte a partir del 5 de gener de 2024. Va ser admès en el sistema penitenciari comunitari i està ara a casa", ha assenyalat aquesta institució a través d'un comunicat. Les autoritats penitenciàries van concedir la llibertat condicional a Pistorius el passat 24 de novembre, durant una audiència a porta tancada a la presó de Atteridgeville, a Pretòria.

Aquest dimecres, el DCS ha indicat que, malgrat el "perfil públic elevat" de l'atleta, se li aplicaran les "condicions generals" d'aquest règim com, per exemple, estar "a casa a determinades hores del dia". "No podrà consumir alcohol i altres substàncies. (...) Igual que altres persones en llibertat condicional, Pistorius té prohibit realitzar entrevistes amb els mitjans de comunicació", ha afegit l'organisme, en precisar que aquestes restriccions seran vàlides fins al venciment de la sentència en 2029.

En un comunicat recollit per mitjans locals, la mare de la model assassinada, June Steenkamp, ha dit aquest divendres que el dolor per la mort de la seva filla és encara "cru i real" i ha lamentat que "la intensitat de la cobertura (mediàtica) del judici" i de les peticions de llibertat condicional posteriors va significar la "pèrdua" de la seva privacitat" i "va dificultar el duel en pau". "Sempre hem sabut que la llibertat condicional és part del sistema legal sud-africà i sempre hem dit que la llei haver de seguir el seu curs", ha afirmat Steenkamp, si bé ha destacat que "mai podrà haver-hi justícia si el teu ser estimat mai tornarà". "Les condicions imposades per la junta de llibertat condicional, que inclouen cursos de gestió de la ira i programes sobre violència de gènere, envien un missatge clar que la violència de gènere és presa de debò", ha afegit.

Aquesta era la segona vegada que Pistorius sol·licitava la llibertat condicional, que li va ser denegada el març passat malgrat que el condemnat va argumentar que es va augmentar injustament tant el seu temps a la presó com el mínim requerit per a optar a aquesta mesura, violant així els seus "drets fonamentals". Pistorius, de 37 anys, va portar llavors el seu cas al Tribunal Constitucional de Sud-àfrica, que el passat octubre va dictar que l'esportista podia optar a la llibertat condicional.

Abans que comencés l'audiència de novembre on finalment li va ser concedida, June Steenkamp va dir no estar "convençuda" que "Oscar s'hagi rehabilitat", segons una carta llegida pels seus advocats.

Pistorius compleix condemna per assassinar a tirs a Reeva Steenkamp, que llavors tenia 29 anys, a la seva casa de Pretòria el Dia de Sant Valentí de 2013, quan es trobava en el cim de la seva fama i havia guanyat una fortuna en la seva carrera esportiva. Li va disparar quatre vegades a través de la porta tancada del lavabo. Segons diu l'atleta, va entrar en pànic en confondre a la model amb un lladre que hauria accedit a l'habitatge per la finestra del lavabo.