El judici contra l'exdona de Mainat per intentar assassinar-lo serà al juliol i durarà una setmana

Ángela Dobrowolski està processada per intent d'assassinat, acusada d'haver administrat insulina al productor de televisió mentre aquest dormia

J. G. Albalat / Germán González

Aquest 2024, l'Audiència de Barcelona acollirà nombrosos 'judicis mediàtics', ja sigui per la rellevància de la víctima o del processat. Un, començarà el proper 15 de juliol i acabarà quatre dies més tard, el 19. A la banqueta s'hi asseurà Ángela Dobrowolski, exdona del productor de televisió i fundador de la Trinca Josep Maria Mainat, que s'enfronta a 16 anys de presó pels delictes d‟intent d‟assassinat i descobriment i revelació de secrets.

El fiscal considera que la processada va intentar matar el juny del 2020 qui aleshores era la seva parella en un habitatge que tots dos compartien a Barcelona en subministrar-li insulina mentre Mainat dormia. La parella estava en fase de separació, segons el Ministeri Públic, que remarca que es barallaven i discutien habitualment i, fins i tot, ella l'haria agredir físicament a ell quan aquest va deixar de subministrar-li diners.

Ordinador i accés a informació

Dobrowolski havia deixat la casa familiar de Barcelona, tot i que sovint tornava de nit per mantenir el contacte amb els seus fills. La Fiscalia indica que, en una d'aquelles ocasions, va fer servir l'ordinador de l'habitatge per accedir al compte de correu del productor i així saber detalls de la demanda de divorci que Mainat interposaria.

D'aquesta manera, Dobrowolski va consultar missatges de la víctima amb els seus advocats i documentació on s'especificava que, en cas de defunció, ella "seria una hereva més (del seu patrimoni molt notable), sempre que estiguessin encara casats i sense haver arrencat cap procediment de divorci". En cas contrari, quedaria exclosa del testament. El fiscal assenyala que, si se separava, el règim establert en les capitulacions matrimonials "limitava i disminuïa" els mitjans econòmics de Dobrowolski, malgrat que necessitava els diners per mantenir l'"alt el ritme de vida" que portava.

Experiència sanitària

Per això, la Fiscalia considera que la processada va voler matar el seu marit abans que s'interposés la demanda de divorci. Presumptament, ho va intentar la nit del 22 al 23 de juny de 2020, mentre Mainat dormia. Segons el fiscal, cap a les 2 de la matinada, Dobrowolski, "de forma sobtada", va despertar el productor "manifestant-lo sorprenentment que havia d'injectar-li un medicament per aprimar-se" que prenia des de feia temps. Ell estava "semiinconscient, i amb la finalitat exclusiva d'evitar una altra discussió i seguir dormint, incapaç d'imaginar-se el veritable propòsit" de la dona, va accedir que li posés la injecció, segons el fiscal.

Dobrowolski, que en aquell moment estudiava el darrer curs de Medicina i sabia que Mainat té diabetis de tipus 2, presumptament li va injectar "una barreja d'insulina d'acció ràpida i d'acció retardada, conscient de les previsibles conseqüències mortals derivades de la seva administració". La Fiscalia afegeix que Dobrowolski sabia que Mainat mai no s'havia tractat amb insulina perquè estava "totalment contraindicat" per a la seva malaltia, i que estant adormit no notaria els símptomes d'una hipoglucèmia i, per tant, no podria reaccionar.

L'escrit d'acusació afegeix que la processada va controlar amb un glucòmetre el nivell de sucre a la sang de Mainat per calcular en quin moment "seria impossible pràcticament la recuperació de la hipoglucèmia que li va provocar". Tot i això, remarca que "no va fer res per revertir el seu estat" fins a les 3.12 hores, quan va trucar a emergències amb la intenció d'encobrir els seus actes.

En coma

Els serveis mèdics van arribar a la casa a les 3.25 hores, quan Mainat ja estava en coma, li van subministrar "una elevada quantitat de glucagó per salvar-li la vida" i el van portar a l'Hospital Quirón, on va estar ingressat a urgències fins a les 11 del matí. La Fiscalia considera que Dobrowolski és responsable de l'intent d'assassinat i de la revelació de secrets en consultar el testament del membre de La Trinca. Per això, a més de la pena de presó, demana una multa de 6.000 euros i una ordre d'allunyament de Mainat de 500 metres durant vuit anys després de la presó. El productor ha renunciat a la indemnització.

El presumpte intent d'assassinat de Mainat va iniciar una llarga espiral de processos judicials contra Ángela Dobrowolski per trencar les mesures cautelars contra el productor i entrar a diverses de les seves vivendes. Per això, va ingressar a la presó provisional. A més, el Jutjat Penal 1 de Barcelona la va condemnar a 2 anys i 6 mesos de presó per falsificar xecs amb la firma i el nom del seu marit, l'agost del 2020, i cobrar 4.100 euros de forma fraudulenta. Al juliol que ve es tornarà a asseure a la banqueta.

TEMES