Un jutge perdona el deute hipotecari de 137.000 euros d'una manresana que havia patit un ERO i no podia pagar

L'acusada es va acollir a la Llei de la Segona Oportunitat i ha quedat lliure de càrrecs bancaris

Jutjats de Manresa

Jutjats de Manresa / Arxiu

Xavi Moraleda

Una dona de Manresa ha pogut cancel·lar un deute de 137.000 euros que tenia amb un banc. La dona havia adquirit un pis i en quedar sense feina per un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) va començar a acumular deute que, per a ella, era impagable. El jutjat de primera instància i instrucció número 6 de Manresa l'ha declarat lliure de l'endeutament amb què comptava i, per tant, no haurà de fer front al pagament d'aquesta quantia. La defensa, duta a terme per un advocat del despatx Repara tu Deuda, es va emparar en la Llei de la Segona Oportunitat per acollir-se al benefici.

Com asseguren els advocats de la defensa en aquesta causa, la manresana va patir un ERO just després de comprar-se un habitatge. Tenia un compromís mensual de pagar 1.000 euros per la hipoteca. Per poder afrontar aquesta situació, la concursada va sol·licitar un préstec i, «a poc a poc, en va anar demanant més per poder satisfer els anteriors». Aquesta dinàmica d'un préstec sobre un altre préstec la va abocar a una situació d'impossibilitat de complir amb els compromisos deutors. D'aquesta manera, la dona va «caure en estat d'insolvència econòmica».

La Llei de la Segona Oportunitat, com assegura la defensa, «és un procés administratiu que permet a una persona poder cancel·lar els seus deutes» a través de la negociació de noves condicions amb els creditors. Tot i això, segons el text legal de la legislació, només s'hi poden acollir particulars i autònoms que, en iniciar el procés judicial, es declarin en estat d'insolvència, que no siguin culpables en el concurs, que l'endeutament total no superi els 5 milions d'euros, que no s'hagin acollit a la mateixa llei en els últims deu anys, no haver estat condemnats per delictes econòmics o falsedat documental i han de ser considerats «deutors de bona fe» al judici.

La manresana, en complir amb aquesta sèrie de condicions, ha estat exonerada dels seus deutes, ja que li ha estat declarat el Benefici d'Exoneració del Passiu Insatisfet (BEPI) de forma definitiva. Tot i això, com s'indica a la sentència, aquesta exempció s'estendrà en la totalitat de crèdits efectuats per la demandant, excepte per aquells «de dret públic i per aliments».

El cas ha estat declarat com a «definitivament conclòs» i, a més, estipula que contra la present resolució no es podrà interposar cap recurs.

Subscriu-te per seguir llegint