Mor el manresà Elies Serra, que va ser cap de la brigada de Bombers de Barcelona

El manresà va jugar un paper clau en l’extinció de l’incendi que hi va haver a Montserrat l’any 1986

Elies Serra, a la dreta, en un acte organitzat per MEXCAT

Elies Serra, a la dreta, en un acte organitzat per MEXCAT / Luis Morales/UMB-Radio

Xavi Moraleda

El bomber manresà Elies Serra, qui va ser cap de brigada de la demarcació de Barcelona a partir del 1980, ha mort als 86 anys aquest dilluns a la nit. Va dedicar bona part de la seva vida al cos de Bombers i va ocupar diversos càrrecs importants dins de la institució, i com han destacat companys seus, va fer importants aportacions al cos en els anys que hi va estar al davant.

Serra va ser un dels impulsors del Servei Tècnic de la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis, que va ser l'inici de l'actual cos de bombers de la Generalitat, unint els serveis de les quatre diputacions provincials. I en aquest procés inicial, Elies Serra va ser el cap d'una de les quatre brigades, la de Barcelona. Va fer importants aportacions per la cerca de millores l’eficiència dels recursos que utilitzava el cos a l’època. A més, va redactar especificacions tècniques del material i, sobretot, dels vehicles de Bombers, les quals van destacar per ser molt innovadores en aquells temps.

El manresà també va exercir com a docent a l’escola de bombers de Texas, als Estats Units, i va formar part de l’associació mexicana de caps de bombers. I, de fet, va ser un dels tres primers bombers que l’Estat espanyol va enviar al país centreamericà per veure sobre el terreny quines podrien ser les principals necessitats a cobrir i quina podia ser la cooperació espanyola en aquella zona.

Com recorden companys seus, Serra era un gran coneixedor del territori de la Catalunya central. De fet, va jugar un paper molt important en l’operació per apagar l’incendi que va viure Montserrat l’any 1986, una greu afectació en la flora de la muntanya que va posar en perill el monestir i que va generar una gran onada de solidaritat al país, tant en la lluita contra les flames aquell nefast agost com, després, per reforestar l'emblemàtic espai.

El funeral d’Elies Serra se celebrarà aquest dimecres, a les 12 del migdia, a l’església Crist Rei de Manresa.