Desarticulada una organització criminal amb una seu a Barcelona especialitzada en rituals 'neoxamànics'

Un dels 18 detinguts va ser arrestat a Lloret de Mar i se l’acusa de subministrar psicoactius prohibits perillosos

Una patrulla de la Policia Nacional

Una patrulla de la Policia Nacional / ARXIU

ACN

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal internacional especialitzada en rituals 'neoxamànics'. Els agents han detingut 18 persones, una d’elles a Lloret de Mar, per presumpta participació en delictes de pertinença a una organització criminal i contra la salut pública, entre d’altres. A alguns detinguts, a més, se’ls imputen delictes de tràfic de persones, intrusisme professional, contra els treballadors, contraban i infracció de la llei d’estrangeria. Els arrestats organitzaven rituals on subministraven psicoactius prohibits i perillosos per a la salut com ara ayahuasca, gripau bufo, granota kambó i peiot. Disposaven d’una plataforma online a través de la qual distribuïen les substàncies.

La investigació va començar quan agents especialitzats en la lluita contra les sectes destructives van detectar un entramat comercial que proporcionava, a través de les xarxes socials i llocs web, celebracions de rituals 'neoxamànics'. En aquests anuncis prometien una millora de la salut física i emocional dels participants gràcies al consum de diversos psicoactius.

Els agents van comprovar que la organització tenia una seu a la selva colombiana, on disposava dels mitjans i la matèria prima necessària per elaborar l'ayahuasca, que posteriorment introduïen de manera clandestina a Espanya a través de l’aeroport de Madrid-Barajas-Adolfo Suárez mitjançant mules o simulant la importació de productes. També van ser detectats nombrosos enviaments de mescalina dirigits a membres del grup.

L’organització comptava amb seus anomenades ‘epicentres d’evolució interior’ distribuïts a les províncies de Madrid, Barcelona, Màlaga, Granada i Eivissa, a altres països d’Europa (França, Itàlia, Bèlgica, Irlanda, Finlàndia, Romania i Malta), i també a Mèxic, Colòmbia i Turquia. En tots aquests llocs hi residien membres de la organització que celebraven llargues jornades de treball en condicions irregulars.

Explicaven als clients que el consum de les substàncies era supervisat per un metge col·legiat i la seva parella, que feia veure que també ho era.

El líder de l’organització, mort durant la instrucció de la causa, era considerat pels seus adeptes un mestre espiritual o guru. A ell se li van imputar delictes contra la llibertat sexual i el d’afavorir la immigració clandestina.

Intervinguts un quilo de mescalina i 60 quilos d’ayahuasca

Durant els escorcolls, els agents van sorprendre una part dels investigats iniciant la celebració d’un ritual, just abans de facilitar els psicoactius als assistents. En tot l’operatiu es van fer 8 escorcolls i nombroses intervencions de paquets postals, on es van intervenir 24.000 euros i altres monedes estrangeres en efectiu, un quilo de mescalina, més de 60 quilos d’ayahuasca, altres substàncies psicoactives i instruments de consum. També es va trobar un datàfon, material informàtic, telèfons mòbils, drons i vehicles d’alta gamma.